Nordisk mytologi

Det var igennem myterne, at nordboerne forstod sig selv og deres verden.

Gibbus advarer Rune om kulden

Gibbus advarer Rune mod kulden og isheksen. Klip fra Pagten, afsnit 15, 2009.

Emner: Julekalender, Pagten
Steder: Thyregod
Kolofon: Må kun anvendes efter tilladelse fra DR Drama
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Nordboernes tro

Det var igennem myterne, at nordboerne forstod sig selv og deres verden. For dem gav myterne nemlig svar på mange vigtige spørgsmål. For eksempel på, hvordan verden var blevet til og på, hvorfor deres verden var så usikker og farefuld.

Her kan du læse et uddrag af den nordiske skabelsesmyte:

I urtiden fandtes der ingenting, der var hverken himmel eller jord, sol eller måne, sand eller vand. Hele verden var ét stort tomt og sort hul. Hullet hed Ginnugagap. I den ene ende af Ginnugagap lå Nifelheim og i den anden ende lå Muspelheim. Nifelheim lå i nord og var kuldens land. Her herskede isen. Muspelheim lå i syd og var varmens land. Her herskede ilden.

Pagten og Grundtvig

Julekalenderen "Pagten" fra 2009 er et drama om en magisk pagt indgået mellem nissepigen Saia og en dansk dreng ved navn Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. Julekalenderen handler blandt andet om den berømte danske digter og præst Grundtvigs tanker. Her finder I klip fra julekalenderen og tilhørende opgaver og tekster, med fokus på Grundtvigs idéer om venskab, fællesskab, sang og nordisk mytologi.

Se Tema

Midt i det tomme Ginnugagap mødtes gnisterne fra Muspelheim med rimfrosten fra Nifelheim. Varmen smeltede isen til vanddråber, der faldt ned gennem det tomme rum. Ud af dråberne opstod den enorme urjætte Ymer.

Ymer svedte, og ud af hans armhuler voksede der to væsener frem. De to fik straks børn med hinanden, og fra dem stammer jætternes slægt.

Læs også Pagten og Grundtvig Se Tema

  1. Venskab og fællesskab
  2. Nordisk mytologi
  3. Sang og fællesskab