Politik og spin

Magtens sprog - med spin

Vil man drive det vidt i politik, så skal man hele tiden tænke over det sprog, man bruger.

Klart sprog er ofte lig med klare politiske budskaber, som vælgerne kan forstå. Og i Folketinget får de fleste politikere hjælp fra spindoktorer for at sikre det.

På engelsk betyder spin at 'snurre rundt'. Og det er også det, som det handler om i politik. Her betyder spin, at man drejer et budskab eller begivenhed, så det fremstår til ens egen fordel.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Det er spin, når partiets statsministerkandidat tager ud i en børnehave inden valget, fordi hans spindoktor ved, at der er gode tv-billeder i de søde og glade børn.

Det er også spin, når partiets presseafdeling lækker en dårlig historie til medierne en dag, hvor alle er optaget af en anden stor nyhed.

Kender pressen

Langt de fleste ministre har i dag en spindoktor - eller særlig rådgiver, som de også kaldes - der udelukkende arbejder med spin.

Deres job er at sørge for, at politikeren fremstilles bedst muligt og får sine budskaber klart igennem i medierne. De har ofte tidligere selv arbejdet som journalister. Og de kender derfor mediernes arbejdsvilkår, og hvad der skal til, for at en historie kommer på forsiden.

Ordet spin dækker over en lang række værktøjer, som både politikere, pressemedarbejdere og spindoktorer bruger til at få budskaber ud i pressen og videre til vælgerne.

Selvom politikere altid har forsøgt at få deres budskaber ud bedst muligt, så er spin blevet mere udbredt og mere professionelt i takt med massemediernes udbredelse.

Løgn er dårligt spin

Spin er ikke det samme som løgn. Løgn er faktisk rigtigt dårligt spin, fordi det rammer politikeren som en boomerang, hvis det bliver opdaget.

På samme måde kan for meget spin også give bagslag, hvis det er for tydeligt, at man forsøger at 'sælge' en bestemt historie eller opfattelse af virkeligheden.

Forhenværende formand for de radikale, Marianne Jelved, har kaldt spin for 'kampen om virkeligheden'. Fordi der i politik sjældent findes en objektiv sandhed eller et enkelt svar på et problem, må man som politiker forsøge at sætte dagsordenen og få sin version af virkeligheden 'solgt' bedst muligt.

Andre mener, at spin ikke er andet end manipulation og propaganda - og skal ses som en trussel mod demokratiet.

Kilde: www.dr.dk/borgenivirkeligheden

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?