Poul Henningsen (1894-1967)

Poul Henningsen taler om sin 'Danmarksfilm' 1935.

Poul Henningsen fortæller om sin "Danmarksfilm", som han blev bedt om at lave. Filmen blev af kritikere betragtet som en fiasko, men som PH siger, er der altid nogle, der er villige til at foretage kunstneriske slagtninger. Desværre har nogle kunstnere svært ved at bære dette. Klippet stammer fra en tv-udsendelse fra 1967, som hedder "Uenighed gør stærk".

Emner: Forfatter, Danmarksfilmen, 1960'erne, Poul Henningsen,
Steder: Danmark
Kolofon: Tilrettelæggelse: Niels-Jørgen Kaiser.Fotograf: Poul H. Hansen
Medvirkende: Poul Henningsen, Forfatter, Medvirkende;
Dato: 09-12-1967
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Mellemtrin og udskoling

Generel lærervejledning

Tidslinje

Tidslinje over dansk litteraturhistorie

Poul Henningsen var søn af forfatterinden Agnes Henningsen. Han var både arkitekt, forfatter og samfundsdebattør.

Som kulturradikal ville han gøre op med dobbeltmoral og forstokkede holdninger, som forhindrer mennesker i at udfolde sig frit. Som sin mor sagde han sin mening om alt, også selv om den gik på tværs af den almindelige opfattelse i samfundet.

Danske forfattere

Se klip, og læs artikler om kendte danske forfattere. Her finder du både forfatterne fra Litteraturkanonen og mange andre betydningsfulde forfattere. Få styr på udviklingen i dansk litteratur i tidslinjen, og slå de svære begreber op i litteraturleksikonet.

Se Tema

Verdensberømt arkitekt med socialt engagement

Poul Henningsen blev kendt som PH. Hans design blev verdensberømt, og i 1925 blev den første PH-lampe hædret på verdensudstillingen i Paris.

PH engagerede sig i sociale spørgsmål. Han så arkitektur og byplanlægning som vigtige politiske redskaber. Arbejdere skulle have gode boligforhold med lys og luft. Derfor var han fortaler for en funktionalistisk stil inden for både bolig og byplanlægning. Funktionalismen gjorde det muligt at bygge bedst mulige boliger til flest muligt, mente han.

Funktionalismen er en enkel stil, hvor alt overflødigt er taget væk. Det er vigtigt, at tingen eller boligen er praktisk.

Flirt med kommunistiske ideer

PH var også tiltrukket af kommunismens ideer. Fællesskabet og lighedstanken passede ind i hans tanker om at ændre samfundet. Men han meldte sig aldrig ind i partiet. Han vidste, at de ekstreme ideologier kunne føre til grusomheder. Poul Henningsen døde i 1967, men forblev til det sidste en aktiv og provokerende debattør.

Læs også Danske forfattere Se Tema

  1. Tidslinje: Dansk litteraturhistorie
  2. H.C. Andersen (1805-1875)
  3. Martin Andersen Nexø (1869-1954)
  4. Michael Strunge (1958 - 1986)
  5. Morten Korch (1876-1954)
  6. Morten Nielsen (1922-1944)
  7. Ole Lund Kirkegaard (1940-1979)
  8. Ole Wivel (1921 - 2004)
  9. Per Højholt (1928 - 2004)