Radiovært – næsten uden dialekt

Da Ole Tøpholm var barn, blev der i den grad talt jysk ved middagsbordet.

- Jeg er vokset op i Silkeborg, og både min far og farfar snakker rigtig meget med dialekt, konstaterer radioværten.

Lytterne kan normalt høre Ole Tøpholm på P3 og P4. Og så er han DRs ekspert i Melodi Grand Prix. (© DR)

Han mindes ikke, at han selv talte med kraftig dialekt, og den forsvandt for alvor, da han begyndte at lave radio. Først på den lokale radio i Silkeborg og som uddannet journalist på DRs P3 og P4.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

- Når jeg laver radio, er det meget vigtig for mig, at der ikke er en dialekt, der forstyrrer lytterne. Det nytter ikke noget, hvis man skal bruge halvdelen af sin tid på at prøve på at forstå, hvad det er, jeg siger. Derfor prøver jeg at gøre min speak så rigsdansk som mulig, fastslår Ole Tøpholm.

Træls hænger ved

Han kan dog ikke sige sig helt fri, for dialekten fra barndommen kan stadig høres i ny og næ. Også selv om han har fået masser af træning at i lægge den fra sig.

- For eksempel bruger jeg stadig ordet 'træls', simpelthen fordi det er en fast del af mit sprog. Og så skal jeg også huske at udtale ordet 'sort' med et tydeligt 'o' i stedet for 'sårt', som ofte er den jyske udtale, siger Ole Tøpholm - og fortsætter.

- Og egentlig synes jeg, at det er ok, at radioværter har et strejf af deres oprindelige dialekt - så længe den ikke fylder for meget.

Familiefest med dialekt

Når Ole Tøpholm forlader radiostudiet, og tager tilbage til barndomsbyen, så går der dog ikke lang tid, før dialekten dukker op.

- Jeg skal ikke være til en familiefest i særlig mange minutter, før min udtale af nogle bestemte ord ændrer sig. Og jeg taler nok anderledes, end hvis jeg var i radioen, eller mødtes med nogle af mine venner i København, siger Ole Tøpholm.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?