Rudolf Broby-Johansen (1900-1987)

Broby-Johansen om sine foredrag

Broby taler om det at holde foredrag og vi ser ham holde foredrag på en skole om Krop og klæder. Klippet stammer fra tv-udsendelsen "Broby" 1978.

Emner: Forfatter
Steder: Danmark
Kolofon: tilrettelæggelse: Poul Martinsen.

Medvirkende: Rudolf Broby-Johansen, Forfatter, Medvirkende;
Dato: 02-03-1978
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Mellemtrin og udskoling

Generel lærervejledning

Tidslinje

Tidslinje over dansk litteraturhistorie

Rudolf Broby-Johansen - kaldet Broby-Johansen - tilhørte den generation, der var unge i den tomhed, der herskede efter 1. Verdenskrig. Krigen havde vist ondskaben i mennesket, og verden var ikke længere som før.

Tomhedsfølelsen fik mange af tidens digtere til at hylde overfladen. De ville revolutionere litteraturen med utraditionelle digte om det lette og farvestrålende liv.

Danske forfattere

Se klip, og læs artikler om kendte danske forfattere. Her finder du både forfatterne fra Litteraturkanonen og mange andre betydningsfulde forfattere. Få styr på udviklingen i dansk litteratur i tidslinjen, og slå de svære begreber op i litteraturleksikonet.

Se Tema

Broby-Johansen ville også revolutionere, men hyldede bestemt ikke overfladen. Hans digte var rystende skildringer af storbyens bagsider. Bag facaden lurede nemlig elendigheden og fattigdommen.

Anklaget for sædelighedskrænkelse

Hans digtsamling "Blod" fra 1922 var så chokerende, at den blev beslaglagt af politiet. Han blev anklaget for at krænke sædeligheden, og han blev retsforfulgt for pornografi og blasfemi.

Det var han nu kun glad for, for det gav ham mulighed for at fremføre sine synspunkter om kunstens rolle i den forsvarstale, han holdt.

Politisk meldte han sig ind i kommunistpartiet, fordi han her fandt den vilje til social forandring, som han selv stod for. Han var en provokerende debattør, der ruskede op i samfundet med sine holdninger.

Blandt andet generede det ham, at han tjente så mange penge på sine bøger, og han valgte at blive ved med at leve, som om han ikke havde penge.

Rudolf Broby-Johansen i sin lejlighed i København. (© DR)

Hverdagskunst til alle

Ud over "Blod" er hans mest betydningsfulde udgivelser hans bøger om kunst. Her udøvede han en betydelig kunstpædagogisk indsats. Hans mål var at gøre verdenskunsten til hverdagskunst.

Kunsten skulle nemlig være tilgængelig for alle mennesker og ikke kun det finere borgerskab. Til sin død var han en engageret folkelig formidler.

Broby-Johansen blev tildelt Holbergmedaljen 1970, PH-prisen i 1984 og blev udnævnt til æresdoktor ved Odense Universitet i 1985.

Læs også Danske forfattere Se Tema

  1. Tidslinje: Dansk litteraturhistorie
  2. H.C. Andersen (1805-1875)
  3. Martin Andersen Nexø (1869-1954)
  4. Michael Strunge (1958 - 1986)
  5. Morten Korch (1876-1954)
  6. Morten Nielsen (1922-1944)
  7. Ole Lund Kirkegaard (1940-1979)
  8. Ole Wivel (1921 - 2004)
  9. Per Højholt (1928 - 2004)