Sådan opdages nye ord

Et nyt ord, eller?

Velfærdspakke, lømmelpakke, mp4, askesky, Wikileaks, vuvuzela …

Hvert år bliver vores danske sprog udvidet med nye ord. Det lange sydafrikanske 'truthorn', der forpestede VM i fodbold i 2010 - vuvuzelaen - blev i 2010 kåret som årets nye ord.

Du ser og hører de nye ord i skolen, gymnasiet, sportsklubben, på Facebook, men især i medierne.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Et nyt ord kan være navnet på en ting eller et begreb. Navnet gør, at vi kan tale om det.

I Harry Potter taler alle om 'du ved nok hvem' - altså Harry Potters dødsfjende, Voldemort. Og der er selve de ord blevet synonym for Voldemort. Men ellers er det rart nok at kunne kalde ting og begreber for noget.

Et nyt ord kan også være, hvis en kendt ting får et nyt navn. Det er ofte et nyt engelskklingende navn. Eller hvis et gammelt ord får en ny betydning.

Klik her og se de nye ord i 2011

Sporhunde snuser ord frem på nettet

Dansk Sprognævn holder øje med alle danske ord, og når det støder på et nyt ord, bliver ordet registreret i nævnets orddatabase.

Den rummer flere end 300.000 danske ord og flere end 1 million eksempler på, hvordan ordene bliver brugt.

Sprognævnet finder ordene ved at lade søgerobotter pløje tekster igennem på internettet. Nævnet holder også øje med, hvilke ord folk leder efter på internettet fx i online-ordbøger.

Hjælp sprognævnet

Du kan også hjælpe Dansk Sprognævn med at opdage de nye ord. På dets hjemmeside er der en særlig blanket, som du kan udfylde med oplysninger om et nyt dansk ord.

Dansk Sprognævn kan også selv levere nye ord. I 2010 satte Dansk Sprognævn og Kulturministeriet en ny sprogkampagne i søen.

På 'Gang i sprogets' hjemmeside kan du teste din sprogalder og se, om dit sprog svarer til din alder.

Ordet 'sprogalder' kan du endnu ikke finde i Retskrivningsordbogen.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?