Sang og fællesskab

Grundtvig ville skrive salmer, der kunne trøste folk, som var kede af det.

Helle fortæller om Grundtvig

Klassen arbejder med Grundtvig og Dejlig er den himmel blå. Klassen ligger på gulvet og lytter til salmen. Klip fra Pagten, afsnit 9, 2009

Emner: Julekalender, Pagten, Grundtvig
Steder: Thyregod
Kolofon: Må kun anvendes efter tilladelse fra DR Drama
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Sange er fulde af liv

Når man er fortvivlet, er det værste, andre kan sige til en, at man ”bare skal tage sig sammen”. Det vidste Grundtvig bedre end nogen. Derfor ville han ikke skrive salmer, der blot sagde ”Op med humøret, det går nok alt sammen”.

Han ville skrive digte, så dem, der læste eller sang hans digte, fik øjne og ører op for de fantastiske ting ved livet og verden, der gjorde ham selv glad.

Pagten og Grundtvig

Julekalenderen "Pagten" fra 2009 er et drama om en magisk pagt indgået mellem nissepigen Saia og en dansk dreng ved navn Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. Julekalenderen handler blandt andet om den berømte danske digter og præst Grundtvigs tanker. Her finder I klip fra julekalenderen og tilhørende opgaver og tekster, med fokus på Grundtvigs idéer om venskab, fællesskab, sang og nordisk mytologi.

Se Tema

Ved at synge hans salmer skulle folk blive trøstet. Ikke af hans ord, men ved at blive opmærksomme på det, ordene handlede om, nemlig den kraft, der fandtes i alting, som Grundtvig mente, var Guds ånd.

Grundtvig havde selv brug for at blive mindet om, at verden var fuld af glæde og ånd. Han var selv plaget at triste tanker. Han blev dog glad igen, fordi han lærte at forstå, at verden var større end ham, og at det derfor var en umulig opgave at ville klare og forstå alting helt alene.

Måske har du selv prøvet at lytte til en sang, der hjalp dig med at blive glad. Måske hjalp den dig også med at finde ud af, hvad der gør dig glad, efter du har været ked af det?

Læs også Pagten og Grundtvig Se Tema

  1. Venskab og fællesskab
  2. Nordisk mytologi
  3. Sang og fællesskab