Scenografi

For at tilskueren kan vide, hvor og hvornår filmen foregår, har man ofte brug for kostumer, rekvisitter og det rigtige sted at optage. Alt det kalder man scenografi.

Klovnen sminker sig.

Klippet viser den store spanske klovn Charlie Rivel der lægger sin klovnemaske som Akrobat Oh!, mens han øver sig på aftenens forestilling. Klippet er fra en tv-udsendelse fra 1969 om familien Schumann.

Emner: Cirkus; klovn; sminke;
Steder: Danmark
Kolofon: Tilrettelæggelse: Annett Wolf. Fotograf: Poul H. Hansen
Medvirkende: Charlie Rivel, klovn;
Dato: 26-12-1965
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Alle klassetrin

Generel lærervejledning

Kostumer, rekvisitter og set

En film handler om personer, der befinder sig i en bestemt verden. For at tilskueren kan vide, hvad det er for en verden, har man ofte brug for kostumer, rekvisitter og det rigtige sted at optage. Alt det kalder man scenografi.

Personernes tøj er en vigtig del af filmen. Ved store filmproduktioner er det en kostume-designer, en kostumier, der har ansvaret for det. Kostumerne er en del af skuespillerens rolle. De fortæller noget om personen. Politiuniformen siger straks, at hér har vi en politibetjent.

Lav din egen film

Hvordan kommer I fra idé til færdig film? Få gode råd til at skrive manuskript, planlægge optagelser, og kameraoptagelser.

Se Tema

Sminken underbygger kostumet og er med til at skabe den figur, skuespilleren skal forestille.

Filmen foregår et sted, udendørs eller indendørs, på et set. Man kan bruge et virkeligt sted eller lave en dekoration i et filmstudie. Fordelen ved at filme på et virkeligt sted, on location, er, at stedet virker realistisk og allerede findes.

En rekvisit er en ting, der skal bruges i handlingen eller som skal findes på settet. Det kan være et våben, et brev eller en cykel. Men det kan også være ting, der skal få settet til at virke realistisk: Planterne i en stue, spejl, sæbe og tandbørste i et badeværelse

Læs også Lav din egen film Se Tema

  1. Billedet
  2. Vinkler
  3. Filmgenrer
  4. Scenografi
  5. Planlægning
  6. Effekter
  7. Klipning