Stav og sæt tegn

Med eller uden e? Og hvordan med kommaet?

Mange hilsner eller mange hilsener? Majonæse eller mayonnaise? Rundspørget eller rundspørgen? Fx eller f.eks.?

Hvis der er noget, som få folk op af stolen, så er det slåfejl eller regulære stavefejl for eksempel i aviser. Folk klager, og med god grund.

Og folk vædder med hinanden om stavemåder. Men ofte vinder begge, fordi der er valgfrihed. Ordet kan staves på flere måder …

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Find svaret i Retskrivningsordbogen

Du kan finde den korrekte stavemåde i Retskrivningsordbogen, som Dansk Sprognævn udgiver, og som du kan finde gratis på nettet.

Dansk Sprognævn skal sørge for, at vores fælles danske ordbog 'Retskrivningsordbogen' rummer alle de danske ord, der bliver brugt.

Ordbogen udkom seneste i 2001, og den næste skal komme i slutningen af 2012. Hver gang ordbogen udkommer, er der nye ord blandt de cirka 64.000 ord. Mens gamle ord er slettet, fordi de ikke længere bliver brugt.

Når gamle ord forsvinder, kan du ofte høre en kommentar fra foreningen Modersmål-Selskabet. Foreningen arbejder for at udvikle og bevare det danske sprog.

Tilladt eller forbudt?

Dansk Sprognævn justerer også på stavemåder.

Udgangspunktet er, at når store dele af befolkningen alligevel staver et ord forkert, Så er den rigtige stavemåde ikke logisk dansk. Og så bør vi også have lov til at stave ordet på den 'nye' måde, uden at vores dansklærere sætter røde streger under.

Grammatik

Det er også Dansk Sprognævn, der bestemmer, hvor det er tilladt at sætte komma, og om det hedder Vi skal gå indenfor i stuen eller Vi skal gå inden for i stuen.

I dag er det korrekt at skrive inden for i to ord, fordi styrelsen kommer bagefter. Men rygtet siger, at det bliver tilladt at skrive det i ét ord, når den næste retskrivningsordbog udkommer i 2012 …

Bøjninger og betydninger

Retskrivningsordbogen viser bøjningsformer, men den giver ikke eksempler på, hvordan ordene bliver brugt.

Hvis du skal finde betydningen af ord, skal du omkring Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, der også har en gratisudgave af Den Danske Ordbog på nettet.

Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har sammen udviklet hjemmesiden www.sproget.dk, hvor du kan slå en masse ting op omkring ord og teste dig selv.

Her til højre for teksten kan du også finde dr.dk/skoles Staveøvelser.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?