Fra skæg og ballade til alvor

Dansk rap var i begyndelsen mere sjov end farlig. I Danmark er der knap så mange betændte sociale og kulturelle spørgsmål, der kan skabe kontroverser, som i USA. Derfor er det ofte den sjove eller selvironiske vinkel, der bliver brugt, når rapperne fortæller historier fra livet i Danmark. Det ser man f.eks. hos MC Einar og Østkyst Hustlers, der begge har haft Nikolaj Peyk som tekstforfatter.

En modpol til de humoristiske tekster finder man hos navne som L.O.C., Suspekt og Jokeren. De er ikke nødvendigvis humorforladte, men de tager deres rolle som rappere en del mere alvorligt. Her er det selvhævdende tekster, der er i fokus, til fordel for de sjove historier. De negative sider ved at være kendt og folks forudfattede mening om ens person er også emner, der fylder i deres tekstunivers.

I den sjovere ende af dansk hip hop findes Malk de Koijn, der har været dygtige til at opfinde ord og underlige personer i deres helt eget univers. Når det indforståede bliver pakket ind i god musik, kan det skabe nye ord og talemåder. Et eksempel kunne være "Vi tager fuglen på dig", som er deres største hit fra "Sneglzilla". Talemåden giver ikke den store og dybe mening, men er et godt eksempel på, hvordan hip hop tekster kan være med til at give det danske sprog lidt farve.