Alle instruktører og alle film vil noget med publikum; de vil bevæge os, flytte vores følelser og holdninger eller informere og oplyse.
Derfor er det nødvendigt at se på, hvad instruktøren har villet med sin film, når man ser dokumentarfilm.
Hvilke tanker ligger der bag filmen? Og hvilke virkemidler bruger instruktøren for at opnå de følelser, tanker eller oplevelser, han/hun ønsker at få frem hos sit publikum?
Man kalder det instruktørintentionen.
Det gælder også TV serien Rodløs, og det skal der arbejdes med i dette tema.
Rodløs handler om fem unge drenge, som står overfor en kæmpe udfordring: De skal finde sig selv og deres plads i fællesskabet med de danske unge. Men hvordan gør man det, når man er flygtet fra krig og ødelæggelse - og er havnet i et fremmed land uden familie eller venner?
At skabe en serie som Rodløs tager tid og involverer rigtig mange mennesker. Instruktør Helle Toft Jensen lærte de 5 drenge at kende, begyndte at filme og udviklede ideen.
Men det var sammen med producer Lisbeth Lyngse, en dedikeret DR-UNG redaktion og DR3, at ideen blev til dokumentarserien Rodløs.
Her på siden ligger der elevopgaver til emnet "Dokumentarfilm", og I bestemmer sammen med jeres lærer, om I skal arbejde med første del, som varer 5 lektioner, eller anden del, som varer 7 lektioner. Der kan også arbejdes med et længere forløb, der inddrager de andre temaer på siden: Flygtninge i medierne, digital dannelse eller udtryk dig selv.