Genkend tre typer af troldeadfærd

Se videoen med troldejæger Katrine Thielke ovenfor, hvor hun fortæller om tre typer troldeadfærd. Katrine Thielke er ekspert i trolling og har skrevet bøger om trolls på nettet.

Herunder kan du se nogle eksempler på de tre typer troldeadfærd. Klik dig igennem billedserien og læs teksterne, så I forberedt til aktiviteten 'Tjek en troldeadfærd'.

1 / 10

Det her er et godt eksempel på, hvordan et kommentarspor på de sociale medier kan komme til at handle om noget helt andet end det, opslaget handlede om. Når trolls bevidst skriver om noget andet og ikke forholder sig til det, der står i opslaget, så kaldes det afsporing.

Kommentarsporet er også et eksempel på, hvordan der bliver brugt jokes, selvom flere i kommentarsporet ikke har forstået, at det er en joke. Louise har tydeligvis ikke forstået, at Johannes laver sjov. Og det giver de andre deltagere i kommentarsporet noget at grine over. De har det sjovt på andres bekostning. Men der intet ondt i joken her, og Louise lader sig ikke gå på af det.

1 / 6

Silas Holst er danser og skuespiller, og han har deltaget i underholdningsprogrammet 'Vild med dans'. Det er et program, som mange mennesker ser, og det gør, at mange kommenterer på hans optræden. Men det er ikke alle kommentarer, der er venlige.

I eksemplet kan du se, at han både får kommentarer på forskellige offentlige opslag, men han får også private beskeder. Trollene kommenterer også på personlige ting, som Silas' seksualitet. De bliver personlige i deres kommentarer i stedet for at holde sig til sagen, og det er også en slags afsporing. Kommentarerne er meget direkte og bevidst ondt ment, men de er stadig ikke truende og ikke ulovlige.

1 / 4

Louise Kjølsen er debattør, psykolog og danser. Hun har fået flere trusler på sin private mail.

Louises troll truer hende med vold, og trollen truer hende også på livet. Det er ulovligt at sende trusler om vold. Samtidig har trollen skrevet til hendes private mail og skrevet hendes privatadresse. Det betyder, at trollen ved, hvor hun bor, og derfor kan trollen faktisk gøre alvor af sine trusler. Og det er en meget alvorlig troldeadfærd.

Vælg tre hjørner i lokalet, hvor de tre typer troldeadfærd hører til. Jeres lærer viser trolling-eksemplerne herunder på storskærm. Når hele klassen har læst og forstået eksemplet, går I hen til det hjørne, som repræsenterer den troldeadfærd, I mener, eksemplet viser.

Eksemplerne tager udgangspunkt i virkelige trolling-situationer, men er omskrevet af hensyn til dem, der er involverede.

Hvilken type troldeadfærd er der tale om?

  • Drillende troldeadfærd

  • Chikanerende troldeadfærd

  • Kriminel troldeadfærd

1 / 5

Svar på spørgsmålet:

  • Hvorfor mener du/I, det er den type troldeadfærd, eksemplet viser?

Genveje