Kvindernes rolle i hip hop

En mandsdomineret kultur

Kvinders plads i hip hop kulturen har altid været på sidelinjen. Ikke fordi der ikke har været kvindelige rapgrupper, graffitimalere eller breakdansere, men kvinderne har aldrig haft en central plads i hip hop hierarkiet. Det er en kultur, der bygger på maskuline værdier.

Der er flere rappere, der bygger en karriere op over emnet; hvor mange kvinder kan man have til rådighed, og hvor mange perverse historier kan man fortælle om dem. De går efter drengedrømmen om at have det hele - kvinder, penge, biler.

Hos nogle af de store stjerner som 50 Cent, Eminem og Jay-Z ser man dog også, at det ikke bliver ved med at være fedt at behandle kvinder som et stykke legetøj, hvilket kommer til udtryk i flere af deres sange.

Kvinder i danske raptekster

Kvinder optræder også ofte i danske raptekster som letlevende partypiger eller som ekskærester, der skal svines til. L.O.C. og Jokeren rapper begge om ekskærester. L.O.C. kalder sin for "ho", "bitch" og "so" og Jokeren kalder sin for "møgluder" og "ho". Begge er bitre over bruddet med deres kærester men siger alligevel i deres tekster, at de har været dem utro.

Alligevel hører en masse piger deres musik. Nogle synes, det er okay med de nedsættende ord for kvinder i kunst, mens de ville blive sure over at blive kaldt det i virkeligheden. Og for nogle er det ikke specielt nedsættende at blive kaldt bitch eller ho - især ikke af deres venner.

De kvinder, som optræder i mange danske hip hop tekster og endnu flere videoer, er nærmest en slags statussymboler for rapperne på linje med tøj, guldkæder og smarte biler. De er med til at tegne et billede af en livsstil med masser af fest og fuld fart på.