Sådan foregik DR's store virtuelle nyhedsshow sidste år

Erkan og Annika tog over 18.000 elever med gennem den digitale nyhedsjungle i den første virtuelle udgave af 'I Sandhedens Tjeneste'.

Den 19. november 2020 løb DR’s ’I Sandhedens Tjeneste’ for første gang over skærmen i en virtuel version. Over 18.000 elever i 8. og 9. klasse fra hele Danmark var med direkte fra deres klasseværelse, mens DR sendte live fra DR Byen med Annika Wetterling, digital nyhedsjournalist, og Erkan Özden, vært på TV-Avisen, i spidsen.

DR Nyheder har siden 2015 holdt store, interaktive nyhedsshows fysisk flere steder i landet for cirka 700 elever ad gangen. Men i 2020 var det anderledes – for som så mange andre ting måtte DR ændre format på ’I Sandhedens Tjeneste’ på grund af corona. Det betød, at skoler fra 95 af landets kommuner – helt fra Skagen til Bornholm – var med virtuelt. Det var sjette gang, at Erkan Özden var vært for ’I Sandhedens Tjeneste’, mens det var debut for Annika Wetterling.

Konceptet for ’I Sandhedens Tjeneste’ handler om at skærpe elevernes kildekritiske sans og klæde dem på til at færdes i nutidens digitale ’nyhedsjungle’. I løbet af nyhedsshowet blev eleverne præsenteret for og skulle tage stilling til nogle af de redaktionelle udfordringer, som nyhedsjournalister hver dag står overfor – blandt andet ift. kildekritik, etik og fake news. Interessen fra skolerne var stor, og de sidste tilmeldinger tikkede ind bare 25 minutter før showets start.

I 2021 afvikler vi igen ’I Sandhedens Tjeneste’ virtuelt. Du kan tilmelde din klasse her.

Herunder kan du læse en artikel, der beskriver sidste års event.

2020: Nyhedsshowet er i gang

- Hej derude og velkommen til ’I Sandhedens Tjeneste’ 2020! I er med fra hele landet – kæmpe virtuel highfive og velkommen til jer alle, lyder det begejstret fra Annika Wetterling og Erkan Özden.

Den røde lampe lyser i studiet, og de 700 elever, som normalt befinder sig foran scenen, er skiftet ud med et stort produktionshold og 18.000 ’digitale’ skoleelever. For at det ikke skal føles helt tomt, kan man på skærmen se fire af de klasser, der er med fra henholdsvis Fredensborg, Herning, Faaborg-Midtfyn og Bornholms Kommune.

- I dag skal I med helt ind i maskinrummet og være journalister i sandhedens tjeneste. Og så skal vi også diskutere, hvad vi selv gør, når vi er på nettet, hvad vi deler, og hvad der er god og dårlig stil. Der er nemlig flere ligheder mellem de dilemmaer, vi har som journalister, og de hverdagsdilemmaer, som vi alle sammen kan stå i, fortæller værterne Annika og Erkan.

Ser DR Byen indefra

Efter introen løber Annika Wetterling og en TV-fotograf af sted ud i DR Byen. Her går turen både forbi Newsroom, Indre Gade, P3-studiet og kulisserne til ’Versus’. Det giver eleverne mulighed for at se DR Byen indefra. Eleverne deltager desuden i quizzer og byder ind med deres egne erfaringer med at være på internettet. Showet forløber godt - Faktisk over alt forventning.

- Hvor er det bare vildt, at man selv efter seks år kan gå herfra med en følelse af, at det bare gik over alt forventning. ’I Sandhedens Tjeneste’ kan jo beskrives som kernen af public service, og hver gang vi har været i dialog med de unge, så får jeg en kæmpe tro på fremtiden. Selvfølgelig har det været anderledes denne gang, men de unge mennesker er stadig lige så seje og kildekritiske, som de plejer at være, lyder det fra en imponeret Erkan Özden, da showet er ovre.

Der gives highfive på sikker vis, da 'I Sandhedens Tjeneste' er slut.

Også Annika Wetterling er tilfreds med showet og hendes virtuelle rundtur med eleverne.

- Vi var jo virkelig afhængige af eleverne, fordi konceptet denne gang ville falde til jorden uden deres engagement. Men de var virkelig oppe på dupperne, og det fungerede rigtig godt med de interaktive elementer, hvor eleverne skulle være med. De var meget åbne omkring deres medievaner. Jeg tror i princippet, at det ville være sundt for os alle engang i mellem at tage en snak om, hvordan vi opfører os på nettet, siger hun.

To timer senere er ’I Sandhedens Tjeneste’ slut. De mange måneders arbejde skal nu evalueres og pakkes sammen. Men først klappes kollegaerne – med corona-venlig afstand – på skuldrene.

Tak for i år!

FacebookTwitter