Venskab og fællesskab

Julekalenderen fra 2009 "Pagten" handler først og fremmest om venskaber og fællesskaber.

Iselin siger at pagten står i vejen for hende

Iselin fortæller Rune, hvorfor pagten står i vejen for hende.
Klip fra Pagten, afsnit 14, 2009.

Emner: Julekalender, Grundtvig, pagten
Steder: Thyregod
Kolofon: Må kun anvendes efter tilladelse fra DR Drama
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Fællesskab gør stærk

Julekalenderen fra 2009 "Pagten" handler først og fremmest om venskaber og fællesskaber. Både dem der er gode for os, og dem der er ødelæggende.

Måden at se venskaber og fællesskaber på i Pagten er meget inspireret af Grundtvigs tanker om kampen mellem det gode og det onde. Grundtvig mente, at kampen mellem de kræfter er en del af alle gode fællesskaber mellem mennesker.

Pagten og Grundtvig

Julekalenderen "Pagten" fra 2009 er et drama om en magisk pagt indgået mellem nissepigen Saia og en dansk dreng ved navn Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. Julekalenderen handler blandt andet om den berømte danske digter og præst Grundtvigs tanker. Her finder I klip fra julekalenderen og tilhørende opgaver og tekster, med fokus på Grundtvigs idéer om venskab, fællesskab, sang og nordisk mytologi.

Se Tema

Grundtvigs idé om, at der altid foregår en kamp mellem det gode og det onde, er også tydelig i børnenes fællesskab i Pagten.

I 6.a foregår der en kamp mellem Rune og hans venner på den ene side og Malte og Viji på den anden. Midt i mellem de to grupper står de andre klassekammerater. Klassens fællesskab er altså ødelagt. De har ikke nogen aftale eller pagt om, hvordan de kan skabe et fællesskab, hvor alle har det godt. Kun ved at lave en pagten kan de få det godt sammen.

Budskabet i Pagten er, at gode venskaber og fællesskaber ikke bare er noget, man har eller ikke har. Det er noget, man må kæmpe for.

Læs også Pagten og Grundtvig Se Tema

  1. Venskab og fællesskab
  2. Nordisk mytologi
  3. Sang og fællesskab