Villy Sørensen (1929 - 2001)

Villy Sørensen blev født den 13. januar 1929. Han voksede op i Valby og tog sin studentereksamen på Vestre Borgerdyd Gymnasium i København. Derefter studerede han filosofi på Københavns Universitet og i Freiburg i Tyskland.

Han fik dog aldrig taget en afsluttende eksamen, fordi han var så skuffet over det lave videnskabelige indhold, at han valgte at holde op. I stedet blev han en meget respekteret forfatter og kritiker.

Borgerløn

Villy Sørensen havde et skarpt blik for demokratiets udfordringer og velfærdsstatens bagside. Det kom blandt andet til udtryk i bogen "Oprør fra midten". Han lancerede også idéen om borgerløn.

Villy Sørensens karakteristik af velfærdssamfundet lød: "Det er godt, at vi har fået det bedre, men det ville være bedre, om vi havde fået det godt."

Danmarks nationalfilosof

Villy Sørensen var ikke kun værdsat blandt forfatterkollegaer. Det var han også i offentligheden.

Han blev af mange betragtet som en af de førende intellektuelle tænkere, og da han fyldte 70 år, kaldte avisen Politiken ham i en leder for Danmarks nationalfilosof.

Oversatte flere bøger

I løbet af sit forfatterskab skrev Villy Sørensen 30 bøger. Han oversatte og udgav også 20 bøger af udenlandske forfattere og tænkere.

Fra 1959 til 1963 var han redaktør af litteraturtidsskriftet Vindrosen sammen med Klaus Rifbjerg. Det var et tidsskrift, der handlede om den nyeste moderne litteratur.

Villy Sørensen modtog Det danske Akademis pris i 1962. I 1974 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for bogen "Uden mål - og med. Moralske tanker".

I 1979 blev han udnævnt til æresdoktor ved Københavns Universitet.

Han døde den 16. december 2001, 72 år gammel.