Vinkler

Der er tre grundlæggende kameravinkler: Normalvinkel, fugleperspektiv og frøperspektiv.

Frøperspektiv af Søren og Peters redningsmand

En tyv stjæler Peters cykel, og nu går den vilde jagt. Men heldigvis får drengene hjælp af en helt særlig person med helt specielle evner. Fra 'Venner med Video, 5' fra 2000.

Emner: kameravinkel; frøperspektiv; fjernsyn for dig;
Steder: Danmark;
Kolofon: Tilrettelæggelse og instruktion: Anne Schepelern
Medvirkende: Andreas Jessen (Peter) Nichlas Rønne Vind (Søren) Karl Miller Bille (VideoKarl);
Dato: 01-02-2000
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Alle klassetrin

Generel lærervejledning

Fra fugl til frø

Kameraet opfører sig på en måde næsten som et menneske. Den synsvinkel eller øjenhøjde, som vi mennesker ser noget fra, kan kameraet efterligne i kameravinklerne. Der er tre grundlæggende kameravinkler: Normalvinkel, fugleperspektiv og frøperspektiv.

Når kameraet ser på motivet med menneskets normale øjenhøjde, kaldes det normalvinkel. Det er den mest almindelige kameravinkel, og den bliver brugt i de fleste scener i en film

Lav din egen film

Hvordan kommer I fra idé til færdig film? Få gode råd til at skrive manuskript, planlægge optagelser, og kameraoptagelser.

Se Tema

Kameraet kan også lave de samme bevægelser som mennesker. Vi kan stå stille, men samtidig dreje hovedet fra side til side (panorering), eller opad/nedad (tiltning) og vi kan gå ved siden af noget (travelling).

Ved hjælp af en zoom-linse kan kameraet også skabe en oplevelse af bevægelse, selv om det faktisk ikke bevæger sig. Det zoomer bare ind på eller væk fra motivet.

Panorering er den mest brugte kamerabevægelse. Man bruger typisk panorering, når man følger en person lidt på afstand (en person går rundt i en stue, en person går på gaden). Man bruger det også til at vise et flot landskab.

Læs også Lav din egen film Se Tema

  1. Billedet
  2. Vinkler
  3. Filmgenrer
  4. Scenografi
  5. Planlægning
  6. Effekter
  7. Klipning