Frederik 6. regerede allerede som ung kronprins

Til læreren

Fag: Historie

Trin: Mellemtrin og udskoling

Historiedysten 2018

Tilmeld din klasse her.

Kolofon

Temaet er lavet i samarbejde med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Tryk på "START" i animationen ovenfor, og få et indblik i Frederik 6.s barndom og vej til regeringsmagten i slutningen af 1770-tallet.

Hvis der er nogle ord undervejs, I synes er svære, så skriv dem ned, og tal om dem i klassen bagefter. I kan eventuelt lave en ordbog med ordene.

Lav så følgende opgaver:

Opgave 1

Selvom Christian 7. var konge, var det reelt hans livlæge Struensee, der havde magten i 1770-1772. Struensee traf mange beslutninger, der ændrede Danmark, i den periode. En af beslutningerne var at afskaffe censuren.
Gå på nettet og undersøg, hvad censur er. Prøv med forskellige søgetekster som for eksempel "hvad er censur" og "censur i Danmark". Skriv, hvad du finder ud af, med dine egne ord.

Danske kronprinser

Mød kronprins Christian, Frederik, Frederik og Frederik. Navnene er måske ens, men det er faktisk forskellige kronprinser, som har været med i hver deres del af danmarkshistorien.

Se Tema

Opgave 2

Enkedronning Juliane Marie fik kong Christian 7. til at underskrive det dokument, der fik Struensee arresteret i 1772. Men hun var ikke alene om at fjerne ham fra magten på den måde. Struensee havde flere modstandere, som var med til at udtænke planen. En af dem var Ove Høegh-Guldberg.

Gå på nettet og undersøg, hvem Ove Høegh-Guldberg var. Skriv, hvad du finder ud af, med dine egne ord, og kom med et bud på, hvorfor Høegh-Guldberg gerne ville fjerne Struensee fra magten.

Opgave 3

Enkedronning Juliane Marie og Ove Høegh-Guldberg havde flere modstandere. Det var nogle af dem, der fik idéen til, at 16-årige kronprins Frederik skulle få sin far til at skrive under på, at kronprinsen fremover skulle være med til at godkende alle politiske beslutninger. Det bliver kaldt for statskuppet eller for paladsrevolutionen i 1784.

Gå på nettet og undersøg, hvad der mere præcist skete under statskuppet. Hvilket møde skete det på? Hvem kom op at slås og hvorfor? Skriv, hvad du finder ud af, med dine egne ord.

Opgave 4

Se videoerne "Den Seje Konge" 2 og 3, som fortæller mere om Frederik 6.s voksenliv på godt og ondt. Se dem ved at klikke her og her.
Diskuter, hvad I mener, der skal til, for at være en god konge. Synes I, Frederik 6. var en god konge for Danmark? Hvorfor, hvorfor ikke?

Læs også Danske kronprinser Se Tema

  1. Kronprins Frederik - dengang og nu
  2. En del af Historiedysten 2018