Rumturisme

Astronautkandidater søges

Hvis du vil være den første dansker i rummet, kan du godt begynde at træne nu. Forskningsministeriet skød i dag en hvervekampagne i gang og fortalte, hvilke krav man skal opfylde, hvis man gøre en indsats for fædrelandet - langt fra jordoverfladen. Danmark betaler 185 millioner til det europæiske rumfartssamarbejde hvert år.

Emner: astronaut, rumfartssamarbejde
Steder: Danmark
Kolofon: Brita Kvist Hansen
Medvirkende: Ida Moltke, Astronautkandidat, Medvirkende; Helge Sander, Minister for videnskab, teknologi og udvikling, Medvirkende; Per T. Thim, Astronautkandidat, Medvirkende;
Dato: 14-04-2004
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

hallo

TIL LÆREREN

Fag: Natur/teknik, Fysik/kemi og Biologi

Trin: Mellemtrin og udskoling

Generel lærervejledning
Lærervejledning Raketsimulator-spillet
Fælles Mål

TIL ELEVEN

Fysik/kemi og Biologi
Elevopgaver

Natur/teknik
Elevopgaver

KOLOFON

Temaet er udarbejdet i samarbejde med Rumrejsen 2015, som blev støttet af Nordea-fonden og Lundbeckfonden.

Drop solferien og tag på ferie i rummet

Tænk at tage med familien på tur i rummet og opleve det mørke rum omkring sig. Og alt sammen i vægtløs tilstand.

Millionæren Dennis Tito blev verdens første rumturist. Han blev sendt op i 2001 med en russisk Soyuz-kapsel til Den Internationale Rumstation (ISS).

Syv har besøgt rummet som turister

I alt havde syv personer i 2014 som turister besøgt ISS, men der er stadig lang vej, inden almindelige mennesker kan erstatte sommerferien til Mallorca med en tur i rummet.

Ud i rummet

Andreas Mogensen, Danmarks første astronaut, har været i kredsløb om jorden og på besøg på Den International Rumstation ISS. Det kan du også komme ved at prøve Raketsimulatoren. Last en raket og send den ud til rumstationen. I temaet finder du også artikler og videoer, hvor du lærer en masse om rummet og rumfart.

Se Tema

Den britiske sangerinde Sarah Brightman skulle have været den næste person, der kunne skrive sig ind i den famøse historie. Efter planen skulle hun gøre den danske astronaut Andreas Mogensen selskab på ISS til september 2015. Af personlige årsager droppede hun dog rumturen, og i stedet skal en russisk og en kazakhstansk kosmonaut dele rumkapslen med danskeren.

Rumturisterne skal igennem et grundigt check hos lægen, der skal sikre, at de fysisk er i stand til at klare rejsen til rummet. Og så skal de selvfølgelig have pengene til at betale for rumferien.

Enkelte firmaer sælger rejser til rummet

Indtil videre er det kun meget få og meget rige personer, som har haft muligheden for at tage på ferie i rummet.

Der var i 2009 et enkelt firma, Space Adventures, der udbød rejser ud i rummet til turister. I dag er der kommet flere til, blandt andet Virgin Galactic og SpaceX.

Sidstnævnte er en af de mest ambitiøse virksomheder i rumfartsindustrien. Blandt andet har SpaceX en milliardaftale med NASA om jævnligt at flyve forsyninger op til ISS.

Læs også Ud i rummet Se Tema

  1. Ud i rummet med DR3
  2. Seneste udvikling i rumfart
  3. SPIL: Raketsimulator
  4. VIDEO: ESA gør dig klogere
  5. VIDEO: Søren Storm forklarer
  6. QUIZ: Ud i rummet
  7. SHOW: Om missionen
  8. Elevopgaver - Natur/teknik
  9. Elevopgaver - Fysik/kemi og Biologi
  10. Mytteri i rummet