Afbrænding af fossile brændsler

Vores fladskærme, computere, tablets, smartphones, elkogere og så videre kører alle sammen på el. Vi har et enormt energibehov, og størstedelen af det behov får vi dækket ved at brænde kul, olie og gas af.

Det kaldes også fossile brændstoffer, og det består af ældgamle planterester, som har været udsat for et enormt tryk i jorden gennem millioner af år og gennemgået forskellige biologiske og kemiske processer.

Når vi brænder fossile brændstoffer af, udsender vi store mængder af drivhusgassen CO2 til atmosfæren.

Udledning af drivhusgasser

Det er vores stigende udledning af drivhusgasser, der er skyld i den globale opvarmning. CO2 er den mest kendte drivhusgas, og også den vi mennesker udleder mest af.

Men brugen af gødning i landbruget udleder også store mængder lattergas, som er en anden drivhusgas. Og når køer bøvser og prutter, udleder de drivhusgassen metan.

De største kilder til udledning af drivhusgasser er:

  • Produktion af el, produktion af varme

  • Industriel produktion

  • Transport

  • Landbrug

  • Afbrænding af regnskov

Fly er en ægte CO2-skurk

Det er ikke sikkert, at du opfatter dig selv som en klimaskurk, når du flyver på ferie, men faktisk udleder fly store mængder af drivhusgassen CO2.

For eksempel udleder du lige så meget CO2, hvis du flyver til Bali, som hvis du sætter vaskemaskinen til at køre i 29 dage. Og det er vel at mærke kun for én vej.

Vil du se, hvor meget din seneste flyrejse kostede i CO2? Så klik her, og prøv DR Videnskabs CO2-beregner.

Rige lande udleder mest CO2

I 2014 udledte en dansker i gennemsnit 5,94 tons CO2 om året, mens en indbygger i det fattige afrikanske land Malawi udleder 0,08 tons om året, ifølge tal fra Verdensbanken.

En dansker udleder altså 75 gange så meget CO2 om året som en malawineser.

Amerikanerne ligger dog endnu højere på listen af CO2-syndere med en udledning på 16,5 tons om året pr. indbygger i 2014. Til gengæld er Kina er det land, der udleder mest CO2 samlet set.

(Opdateret september 2019)