En kamp om selvstændighed

Til læreren

Trin : Mellemtrin og udskoling

Generel lærervejledning

Elevopgaver

Geografi

Elevopgaver - Jordens indre

Selvstændighed er ikke en selvfølge for indonesere. Det er noget, man må slås for. Især når man har så attraktive naturressourcer som gummi, olie, sukker, kaffe og en masse krydderier.

I det 17. og 18. århundrede kæmpede Spanien, Portugal, Holland og England om kontrollen med forskellige indonesiske øer og adgangen til deres ressourcer. I 1800-tallet overtog Holland kontrollen, og det styrede Indonesien som en koloni. Hollænderne undertrykte og udbyttede befolkningen.

Jordens indre

Jordens indre kræfter chokerer mennesker, når vulkaner bryder ud, jordskælv ryster jorden og tsunamier kommer rullende.

Se Tema

Under Anden Verdenskrig blev Holland invaderet af Tyskland, og Japan overtog kontrollen i Indonesien. I slutningen af krigen gik de forskellige politiske strømninger i Indonesien sammen og erklærede landet for forenet og uafhængigt. De vedtog en forfatning og valgte en præsident.

Men Holland kom tilbage for at styre Indonesien. I fire år kæmpede Holland og Indonesien om magten, men i 1950 måtte hollænderne løsne grebet. Republikken Indonesien blev selvstændig, men det skulle kun være en af 16 stater i et indonesisk statssamfund. De sidste 15 skulle stadig styres af Holland.

Først i 1954 erkendte Holland, at det ikke havde nogen opbakning i befolkningen. Det gav endelig slip på de Indonesiske øer, og Indonesien blev forenet og uafhængigt.

Læs også Jordens indre Se Tema

  1. Island
  2. Varmt vand
  3. Island vokser
  4. Is og ild
  5. Livet i jorden
  6. Vulkantyper
  7. Jorden skælver
  8. Ordforklaring
  9. Kampen om Østtimor
  10. Indonesien