Der er masser, du selv kan gøre for at passe bedre på klimaet, mens politikerne prøver at blive enige om bindende klimamål, og forskerne arbejder med at optimere vindmøller og solceller. Se her, hvad du kan gøre, og kom selv med flere idéer.

Skrot køb-og-smid-væk-kulturen

Danskerne er storforbrugere, og det tærer på klimaet. Hvis alle mennesker i hele verden købte og smed lige så meget væk og i det hele taget levede ligesom de fleste af os her i Danmark, så ville vi have brug for 4,2 jordkloder.

Du kan spare på verdens ressourcer ved at reparere din ødelagte maskine på en reparationscafé i stedet for at købe en ny eller ved at stille din craving for nyt tøj ved at gøre et kup på en byttebørs eller et loppemarked.

Derudover kan du selvfølgelig også sortere dit skrald, så det kan genanvendes. Prøv skraldesorterings-quizzen her.

Spis mere grønt

Du kan også hjælpe klimaet, når du handler i supermarkedet. En god fingerregel er at købe mad, der ikke har rejst en større del af jorden rundt eller bøvset mere end dig selv. Det er altså bedre at spise lokale grøntsager end en oksebøf.

Du kan også spise skrald, og det behøver ikke at være fra supermarkedernes containere, men kan bare være gårsdagens rester, som ellers ender i affaldssækken. Madspild er nemlig også årsag til rigtig meget meningsløs CO2. Prøv madspilds-quizzen her.

Tag cyklen eller toget

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men det er også bedre at hoppe på cyklen end at bede mor eller far om et lift, når du skal i skole. Ikke bare for klimaets helbred, men også for dit eget.

Når skoleklokken ringer ud og det er tid til ferie, kan du overveje at tage på interrail eller staycation. Det er smarte ord for at rejse rundt med tog i Europa eller simpelthen hygge sig derhjemme i stedet for at tage med et enormt CO2-udledende fly på ferie. Se, hvor meget din flyrejse skader klimaet her.

(Opdateret september 2019)