Kampen om Østtimor

Til læreren

Trin : Mellemtrin og udskoling

Generel lærervejledning

Elevopgaver

Geografi

Elevopgaver - Jordens indre

Indonesien har kun haft selvstændighed siden 1954. Siden har det sendt militære styrker ind på andre øer i nærheden, efterhånden som deres kolonimagter forsvandt.

I 1975 løsrev Østtimor sig fra Portugal, og Indonesien sendte straks dets militær ind for at tage over. Det var indbyggerne slet ikke glade for. De ville være selvstændige - ikke have en ny kolonimagt.

Jordens indre

Jordens indre kræfter chokerer mennesker, når vulkaner bryder ud, jordskælv ryster jorden og tsunamier kommer rullende.

Se Tema

Det politiske styre i Indonesien mindede efterhånden mere om et diktatur, hvor regeringen forbød andre politiske partier, og den arresterede de journalister, den ikke kunne styre. Militæret blandede sig også mere og mere.
Befolkningen på Østtimor gjorde små oprør og demonstrerede for demokrati.
I 1991 dræbte soldater 271 mennesker til en stor demonstration i Østtimors hovedstad, Dili.

Først i 1999 fik Østtimor lov at stemme om deres selvstændighed. Op til afstemningen blev tusinder drevet på flugt af voldelige, indonesiske grupper. Men afstemningen blev gennemført, og 80 procent stemte for selvstændighed.

Det resulterede i et hævntogt fra det indonesiske militær og voldelige grupper, som brændte 90 procent af Østtimors bygninger ned, så befolkningen måtte flygte for deres liv. FN sendte australsk militær ind i Østtimor, og det fik endelig det indonesiske militær til at forlade landet og overlade det til øens beboere.

Læs også Jordens indre Se Tema

  1. Island
  2. Varmt vand
  3. Island vokser
  4. Is og ild
  5. Livet i jorden
  6. Vulkantyper
  7. Jorden skælver
  8. Ordforklaring
  9. Kampen om Østtimor
  10. Indonesien