Vesuv

(Foto: Figurniy Sergey © figurniysergey.com)

Til læreren

Trin : Mellemtrin og udskoling

Generel lærervejledning

Elevopgaver

Geografi

Elevopgaver - Jordens indre

Vesuv er en af de vulkaner, vulkanologerne ved mest om. Meget af deres viden om vulkaner stammer fra Vesuv, og det var også her, det første vulkanologisk observatorium blev anlagt. Det var i 1841.

I år 79 efter Kristi fødsel havde Vesuv et voldsomt udbrud, som begravede byerne Pompeji og Herculaneum. Det er det ældste vulkanudbrud, vi har beskrivelser af. Plinius den Yngre skrev to breve om Vesuvs udbrud på opfordring af en historieskriver.

Jordens indre

Jordens indre kræfter chokerer mennesker, når vulkaner bryder ud, jordskælv ryster jorden og tsunamier kommer rullende.

Se Tema

Plinius var ikke så langt fra vulkanen, og han måtte flygte fra en tyk askesky, som lagde sig over land og by helt op til 30 kilometer fra vulkanen. Han fortæller blandt andet, at havet sank på grund af rystelserne i jorden, og køretøjerne rystede. Skyen beskriver han som sort og uhyggelig med flakkende zigzag-linjer fra flammende eksplosioner.

Siden år 79 har Vesuv haft mange udbrud. Vulkanen holdt en pause på nogle hundrede år frem til 1631, hvor den pludselig begyndte igen. De seneste udbrud var i 1906 og 1944.

Nu kan der ske to ting: Vesuv kan være på vej til at sove ind igen og tage en lang pause, inden den eksploderer i et kæmpeudbrud som i 1631. Men det næste udbrud kan også komme inden for 10 til 20 år.

Kilder:

Andersen, Henning P. B., Vesuv - En meget farlig vulkan, Midtfyns Bogtryk, Ringe.

Læs også Jordens indre Se Tema

  1. Island
  2. Varmt vand
  3. Island vokser
  4. Is og ild
  5. Livet i jorden
  6. Vulkantyper
  7. Jorden skælver
  8. Ordforklaring
  9. Kampen om Østtimor
  10. Indonesien