Hackernes metoder: Sådan lokker de dig i fælden

Hacker smadrer alle fra 7.Bs telefoner

Pas på med at trykke på fremmede links og godkende ting uden at have læst betingelserne (DR Ultra, 25-03-2019).

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

TIL LÆREREN

Trin: Mellemtrin

Fag: Natur/teknologi og understøttende undervisning

Lærervejledning

Lærervejledning - kod og hack hinanden

FÆLLES MÅL

Fælles Mål natur/teknologi 4. klasse

Fælles Mål natur/teknologi 5. - 6. klasse

RIS OG ROS

Vi har brug for din feedback. Fortæl, hvordan det var at bruge undervisningsmaterialet i klassen. Send ris og ros til skole@dr.dk.

KOLOFON

DR lancerer ultra:bit i partnerskab med Center for Undervisningsmidler, og indsatsen er støttet af Industriens Fond. Desuden støtter og bidrager en lang række aktører.

Se alle samarbejdspartnere her

Se klipsamlingen igennem.

 • Har du eller kender du nogen, der har prøvet at blive hacket?
 • Hvad skete der?
 • Hvad gjorde oplevelsen ved dig?

Hvilke metoder bruger hackerne?

Hackerne bruger mange forskellige metoder til at trænge ind i vores telefoner eller computere. De sender falske mails, SMS’er eller de står ligefrem på lur, hvis vi går væk fra vores ulåste computer.

Hacking i ultra:bit

Hvert fjerde barn i Danmark har prøvet at blive hacket. Men hvad er hacking egentlig, og hvordan beskytter du dig mod hacking? Det kan du blive klogere på i dette tema, hvor du også lærer at hacke din makkers BBC micro:bit.

Se Tema

Hacker-metoderne er hele tiden under udvikling. Kender du nogen af metoderne herunder?

 • Bait and switch: Hackeren forsøger at lokke dig i en fælde ved at tilbyde dig billige sko eller bilde dig ind, at du har vundet en konkurrence. "Klik her! Køb den nye Iphone til kun 500 kroner". Det hele handler om at få dig til at trykke på deres link fyldt med malware.
 • Phishing: Phishing går ud på at franarre dig dine oplysninger, for eksempel dit CPR-nummer eller kontooplysninger til din bank. Hackeren kan for eksempel give sig ud for at være din bank, en ukendt slægtning, du skal arve, eller et firma, du har tiltro til. Hackeren vil forsøge at få dig til at sende dine private oplysninger i en mail eller SMS. Men det gør du selvfølgelig ikke, vel?
 • Ransomware: "Betal, hvis du vil have adgang til dine filer igen". Hackeren har krypteret alle dine filer på din computer. For at få filerne låst op igen, skal du bruge en kode, og den kode skal du betale penge for at få af hackeren.
 • Keylogging: Hackeren indsætter for eksempel en lille keylogger i computerens USB-port. Keyloggeren gemmer alle dine indtastninger på computeren og gemmer dem på USB-stikket. Bagefter kan hackeren se alt, hvad du har tastet. Logger du for eksempel ind på din netbank, kan hackeren følge med og aflure dine passwords.

Hvad er det hackerne gør?

Ved de fleste hackerangreb bliver der installeret et ondsindet program på din computer eller mobil. Det kaldes malware. Malware kan både være virusser, trojanske heste, spyware og meget mere.

 • Virusser kan være små ondsindede programmer, der kan gøre skade på din computer.
 • Trojanske heste giver hackeren mulighed for at overtage din computer.
 • Spyware er lavet til, at hackeren kan aflure koder og kreditkortoplysninger.

Du kan for eksempel få malware på din computer eller mobil, hvis du trykker på hackernes link i en snyde-SMS eller mail. Hackeren kan også overføre malware til din computer via et USB-stik.

Bliv klogere på, hvordan du beskytter dig selv mod hackerangreb HER.

Læs også Hacking i ultra:bit Se Tema

 1. Hvad er hacking?
 2. Sådan undgår du at blive hacket
 3. Hjælp! Jeg er blevet hacket
 4. Kod og hack hinanden
 5. QUIZ: Er det ulovligt at hacke?