1900

Solbrunt er grimt.

Still: Børn og voksne med tøj på vej stranden.

Emner: Barndom
Steder: Danmark
Kolofon: Tilrettelæggelse: Marianne Kemp.
Dato: 01-01-1900
Optagelse har lyd: Nej

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Alle

Generel lærervejledning

DAGLIGDAG:
Børn måtte også arbejde

Man hører tit udtrykket ”i de gode gamle dage”, men det var ikke alting, der var godt dengang. Dagligdagen var hårdt arbejde og slid for de fleste.

Flora, som du kan se i klippet, fortæller om, hvordan det var at skulle gå med aviser, selvom hun kun var 4 år gammel. Floras mor og stedfar var så fattige, at alle børnene i familien måtte arbejde med for at tjene penge

100 års barndom

Måtte lærerne uddele lussinger i skolen i 1940'erne, og hvornår begyndte børn egentlig at zappe? Find svarene i 100 års barndom.

Se Tema

Kun de fattige var solbrændte

Dengang var der heller ikke ret meget fritid. Man havde fri om søndagen og på helligdagene, ellers kun 1 uges ferie om året. Bare det at tage til stranden og bade var noget specielt.

Når man gik på stranden, beholdt man sit tøj på. Man havde ikke rigtigt badetøj på det tidspunkt, og det blev heller ikke anset for fint at være brun. De mennesker, der arbejdede udendørs blev jo brune, og dem ville de rige ikke ligne. De fleste kunne i øvrigt slet ikke svømme, og derfor måtte de nøjes med at soppe.

Fritid var der ikke meget af

Det var heller ikke almindeligt, at man gik til sport eller andre fritidsaktiviteter efter skole. Nogle børn brugte dog den smule fritid, de havde, til at gå til spejder.

Spejderbevægelsen blev grundlagt i England af Baden-Powell med det formål at opdrage unge mennesker til at blive gode og sunde borgere. Spejderbevægelsen kom til Danmark i 1909.

SKOLEN:
Skolen på landet

Både på landet og i byerne var det almindeligt, at børn tjente penge til familien ved at arbejde. Mange steder gik børnene kun i skole hver anden dag. Og på landet gik børnene tit kun i skole om vinteren. Om sommeren skulle de hjælpe familien med at passe landbruget.

Skolen i byen

I byerne gik en del børn i private borger- og realskoler. Det var især de rige, som havde råd til at sende deres børn i betalingsskoler. Her kunne de få bedre og mere undervisning end i de offentlige skoler.

I 1899 kom der nye regler for folkeskolen. Der måtte højst være 37 børn i klasserne i en landsbyskole og 35 børn i en byskole.

De nye fag i år 1900

Der kom nye fag som sløjd og fysik og i byskolerne også matematik og sprog. Pigerne skulle lære håndgerning og gymnastik, så de kunne forberede deres fremtid som tjenestepiger og husmødre. De skulle lære orden og hygiejne og lave sund og billig mad.

I klippene kan du bl.a. høre om Frk. Adlers skole i København, som var meget moderne. Her var børnene i centrum, og der blev kræset for dem - både med undervisning og skolens indretning. Børnene skulle ikke blot terpe remser, de skulle øve sig i at se på billeder og fortælle om det, de så. Det var et særsyn i 1900-tallet.

NYT FRA DENGANG:

Flest køre i hestevogn

De første biler kommer til Danmark i starten af 1900-tallet, men det er kun de allerrigeste, der har råd til en bil. Langt de fleste kører stadig i hestevogn eller på cykel.

Men selvom biler altså er sjældne, kunne der godt ske trafikuheld dengang: Hestevogne kunne nemlig også være med til at gøre trafikken usikker.

Ellehammer flyver - næsten

Det var ikke kun på landjorden, der skete nye ting. Som den første dansker nogensinde lykkes det Jacob Christian Ellehammer at flyve 170 meter i 2-3 meters højde.

Det hele varede kun 11 sekunder, og det skete ved et stort flyvestævne i Kiel i Tyskland.

Læs også 100 års barndom Se Tema

  1. 1900
  2. 1910
  3. 1920
  4. 1930
  5. 1940
  6. 1950
  7. 1960
  8. 1970
  9. 1980
  10. 1990