1920

Drenge og piger hver for sig

Tidligere gik piger og drenge ikke altid i samme klasse, og de havde heller ikke alle de samme fag. (100 års barndom, 05-09-2004) minskole

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Alle

Generel lærervejledning

DAGLIGDAG:
Ingen fritid på landet

Ude på landet var det nødvendigt, at hele familien hjalp til med arbejdet, ellers kunne man ikke få det til at løbe rundt. Børnene var en vigtig arbejdskraft. Lige fra de var små, fik de pligter i det daglige arbejde på gården.

Og børnene på landet skulle alligevel selv være landmænd, når de blev voksne, så de kunne lige så godt lære arbejdet at kende, fra de var små.

100 års barndom

Måtte lærerne uddele lussinger i skolen i 1940'erne, og hvornår begyndte børn egentlig at zappe? Find svarene i 100 års barndom.

Se Tema

Et nyt børnesyn på vej

Det var sikkert ikke altid lige sjovt at være barn på landet dengang. Skolen skulle også passes, så der var ikke megen tid tilovers til leg og fritid.

Der kommer mange forandringer i det danske samfund i løbet af 1920’erne. Der kom efterhånden også et nyt syn på børnene, og nogle forældre tog sig tid til at være mere sammen med dem.

SKOLELIV:

Gymnastik var ikke leg

I 1920'erne var det almindeligt, at drenge og piger var adskilt, når de havde gymnastik.

Børnene havde ikke gymnastiktøj på, som vi kender det i dag. Det havde de sikkert ikke råd til, og der var nok heller ikke omklædningsrum og bad på deres skole.

Drengene spillede fodbold, sprang stangspring og havde fritstående øvelser. Det sidste bruger man mest som opvarmning i dag.

Forskellige fag til piger og drenge

I gamle dage kunne man sagtens finde på at bruge en hel gymnastiktime til fritstående øvelser. Det var sundt, syntes man, og så lærte børnene jo også disciplin samtidig.

Drenge og piger var stadigvæk adskilt i 1920'erne og havde forskellige fag. Drengene havde for eksempel sløjd, mens pigerne havde husgerning.

NYT FRA DENGANG:

Fly og radiosignaler i luften

Charles Lindberg flyver som den første nogensinde alene fra Amerika til Paris. Og det gør ham berømt i hele verden. Turen over Atlanterhavet tog 33 timer.

Da han lander i Paris, bliver han hyldet af store menneskemængder.

Det er ikke kun fly, der krydser luftrummet i begyndelsen af 1920'erne. I 1922 ryger de første radiosignaler afsted, og den allerførste radioudsendelse sendes.

Det vækker begejstring. Folk synes, det er fantastisk, at man kan sidde med høretelefoner på og høre nogen synge, som står et helt andet sted.

Læs også 100 års barndom Se Tema

  1. 1900
  2. 1910
  3. 1920
  4. 1930
  5. 1940
  6. 1950
  7. 1960
  8. 1970
  9. 1980
  10. 1990