Billedserie: Spor fra industrialiseringen

Teknologiske fremskridt førte til industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet. Det betød ændrede arbejdsvilkår for de fleste. Gå med på opdagelse i industrialiseringens spor.

Til læreren

Fag: historie

Trin: udskoling

Forløb

Forløbsbeskrivelse

Lektionsplan

Elevopgaver

Kolofon

Undervisningsmaterialet ’Historier om Danmark’ er et samarbejde mellem DR, Nationalmuseet og Slots- og kulturstyrelsen støttet af Nordea-fonden.

Læs mere

Udviklingen i industrien og jernbanens udbredelse forandrede landet i slutningen af 1800-tallet. Byerne voksede og voksede, og folk flyttede dertil for at finde arbejde. På grund af fotografiets udbredelse ved historikerne mere om, hvordan byerne og menneskene så ud, og hvad de lavede derhjemme og på arbejdet i denne periode. Dermed fik nye dele af befolkningen – arbejdere og fattige - også en stemme og efterlod spor til eftertiden med fotos, breve, sange og hverdagsting.

Industrialiseringen

Samfundets opbygning blev for alvor kritiseret og nye stemmer i tiden kom til, da ”Danmark blev moderne”. Hvilke vilkår havde de nye fabriksarbejdere i den blomstrende industri, og hvordan blev den nye grundlovssikrede ret til at forsamle sig brugt til at organisere sig på ny?

Se Tema

I mange byer findes der i dag arkiver med fotosamlinger og mange er også digitaliseret. De giver et spændende indblik i, hvordan byerne blomstrede op med øget handel og tumult i gaderne, og hvordan mange boede tæt i byerne.

Her finder du blandt andet et borgerskabshjem, en mønt fra Kunst- og Industriudstillingen i 1888, en gammel arbejdermadpakke og en socialistisk sangbog.

Arbejdsspørgsmål

 • Hvorfor hedder det industrialiseringen?
 • Hvilken indflydelse har industrialiseringen haft på dit liv?
  - Er der noget der blev opfundet i industrialiseringen du ikke kunne undvære?
 • Hvordan havde arbejderne det under industrialiseringen?
  - Har arbejdere samme vilkår i dag og den gang?
 • Hvorfor du tror, at industrialiseringen startede?
  - Mon der var nogle der var imod den?

Læs også Industrialiseringen Se Tema

 1. Kolofon
 2. Arkivklip: Industrialiseringen
 3. Troen på fremskridt
 4. Til kamp!