Da hele Norden var ét rige

Margrete den 1. er Danmarks første kvindelige regent. Hun samler alle lande i Norden i 1397 i Kalmarunionen.

Til læreren

Fag: historie

Trin: mellemtrin

Forløb

Forløbsbeskrivelse

Lektionsplan

Elevopgaver

Kort forløb

Elevopgaver 5.-6. klasse

Kolofon

Undervisningsmaterialet ’Historier om Danmark’ er et samarbejde mellem DR, Nationalmuseet og Slots- og kulturstyrelsen støttet af Nordea-fonden.

Læs mere

Margrete den 1. var Danmarks første kvindelige regent. Hun var regent i 37 år fra 1375 frem til sin død i 1412.

Da Margrete blot var 9 år gammel, blev hun gift med den 18-årige Kong Håkon af Norge. I 1370, da hun var 17 år, fik de sønnen Oluf sammen. Den lille prins mistede 5 år senere sin far, Kong Håkon. Derfor blev Oluf allerede konge af Danmark, da han kun var 5 år gammel i 1375. Få år senere, blev Oluf også konge af Norge.

Den sene middelalder

I den sene del af middelalderen fra 1350-1536 er Danmark en stormagt i Norden. Samtidig bliver landet mere moderne, blandt andet fordi nye opfindelser gør det nemmere for bønderne i landbruget. Med kristendommen skyder nye kirker og byer op, og former det landskab vi kender i dag.

Se Tema

Oluf var kun en dreng, og det var derfor hans mor, Margrete den 1, der regerede. Margrete holdt sig ikke tilbage. Hun besatte Sverige, og i over 100 år var hele Norden samlet i ét rige. Udover Danmark, Norge og Sverige bestod unionen også af Finland, Island, Grønland, Færøerne og Shetlandsøerne.

Efter Margrete den 1.s død i 1412 fortsatte unionen med at eksistere. Først i 1523 trak Sverige sig, og Kalmarunionen hørte dermed fortiden til. I dag er Grønland og Færøerne stadig en del af det danske rige, men har en stor grad af selvstyre.

Læs også Den sene middelalder Se Tema

  1. TV-serien: Sen middelalder
  2. Kolofon
  3. Arkivklip: Sen middelalder
  4. Da hele Norden var ét rige
  5. Var middelalderen mørk?
  6. Billedserie: Spor fra middelalderen