Daniel Ortega

Ortega giver magten til Chamorro

Nicaraguas revolutionære styre taber valget til en alliance. Den sandinistiske præsident Daniel Ortega overgiver landets ledelse til den borgerlige Violeta Chamorro. Hun står over for store udfordringer. (TVA 24.04.1990)

Emner: Nicaragua indenrigspolitik;
Steder: Nicaragua;
Kolofon: Frank Esmann
Medvirkende: Daniel Ortega, præsident, Nicaragua;
Dato: 24-04-1990
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Udskolingen

Generel lærervejledning

Den første præsident

Daniel Ortega holdt fast i familietraditionen, da han som 15-årig blev arresteret for politisk modstand mod Nicaraguas USA-støttede familiediktatur Somoza.

Med Jesus og Castro som ledestjerner

Inspireret af rebeller som Jesus, Castro og Che Guevara gik Daniel Ortega skridtet videre og blev guerillakæmper i Sandinistbevægelsen FSLN. Under den afdøde modstandskæmper Sandinos parole "Frit Fædreland eller døden", vristede Ortega og sandinisterne magten ud af hænderne på Somoza i 1979.

De skrev historie

Temaet "De skrev historie" er blevet opdateret med masser af nye videoklip af de seneste års mest dramatiske og skelsættende hændelser i de historiske personligheders liv.

Se Tema

Som ledende kommandant blev Ortega leder af en skrøbelig koalition i et slags junta-styre. Ved det første valg i 1984, bakkede folket overvældende op og gjorde ham til præsident.

Også en kamp mod det kapitalistiske USA

Ortega blev et ikon på modstanden mod den kapitalistiske koldkriger USA. Stormagten brød sig ikke om Ortegas socialistiske styre, og sponserede oppositionshæren Contraerne.

Efter 10 års borgerkrig skabte Ortega fred, men tabte præsidentposten. Den konservative Violeta Chamorro overtog lederskabet af det udmarvede Nicaragua i 1990.

Først i 2006 generobrede Daniel Ortega præsidentposten og indtrådte i rækken af venstreorienterede og USA-kritiske modstandere i Syd- og Centralamerika.

Læs også De skrev historie Se Tema

  1. Viktor Jusjtjenko
  2. Shimon Peres
  3. Saddam Hussein
  4. Osama bin Laden
  5. Olof Palme
  6. Nelson Mandela
  7. Muammar Gaddafi
  8. Mikhail Sergejevich Gorbatjov
  9. Madeleine Albright
  10. Lech Walesa