Danske spor

Danskere i Argentina

Tusindvis af danskere forlod fædrelandet for 100 år siden og slog sig ned i Sydamerika. Dèr har de holdt fast i sproget og de gamle traditioner i generation efter generation. Men i slutningen af 1990erne var danskheden ved at forsvinde. (TV Avisen 04.12.1998)


Emner: Udvandring, Argentina.
Steder: Tres Arroyos, Argentina; København, Danmark.
Kolofon: Rene Nielsen, journalist.
Medvirkende: Poul Dan, konsul, Tres Arroyos, Argentina, medvirkende;
Inga Poulsen, Argentina,medvirkende;
Elly Therkildsen, Argentina, medvirkende;
Else Jensen, Argentina, medvirkende;
Eliana Dam, Argentina, medvirkende;
Finn Kjær Jensen antropolog medvirkende.

Dato: 04-12-1998
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

FactBox

Til læreren

Trin: Udskoling

Generel lærervejledning

Ringsted i staten Iowa er en ganske lille by.

Den ligger langt ude på landet omgivet af utallige marker. Her bor kun lidt over 400 indbyggere, og en stor del af dem har danske rødder.

Ringsted blev nemlig grundlagt af danske udvandrere i 1882. Og de danske spor er flere steder i byen. Blandt andet på postkasserne, hvor mange danske efternavne kan ses.

Udvandrerne

Drømmen om et nyt liv med masser af muligheder. Det var det, der fik tusindvis af danskere til at søge lykken på den anden side af Atlanten for mere end 100 år siden. Men for nogle af de danske udvandere sluttede drømmen på Titanic.  

Se Tema

Byen har også sin egen danske forening og kirke. Her bliver der sunget amerikanske versioner af danske sange. Blandt andet "Ole Lukøje" og "Der er et yndigt landt".
Byen er venskabsby med Ringsted i Danmark.

En anden by med danske rødder er Solvang i Californien. Den blev grundlagt i 1911 af en gruppe danske lærere. Her finder man i dag blandt andet en noget mindre kopi af Rundetårn, en statue af H.C. Andersen og butikker med danske fødevarer.

Solvang har cirka 5.300 indbyggere.

Også i Argentina kan man se og høre spor efter de 13.000 danskere, der udvandrede til det sydamerikanske land. De bosatte sig primært i et område omkring tre byer. Området blev kaldt den "Danske Triangel".

Her blev der i slutningen af 1990erne stadig talt dansk. Men det danske sprog og de danske traditioner fylder efterhånden mindre og mindre blandt efterkommerne til de danske udvandrere.

Læs også Udvandrerne Se Tema

  1. Drømmen om Amerika
  2. Danskerne på Titanic
  3. Titanic
  4. Karlas rejse med Titanic
  5. Hvorfor gik det så galt?
  6. Danske spor
  7. Nutidens emigranter
  8. Det nye liv