Drømmen om Amerika

Midt og Østjylland - Randers ca. 1910

Prins Christian X og prinsesse Alexandrine besøger dyrskuet i Randers ca. 1910. (Da årstallet er usikkert, er det også usikkert om Christian X er kronprins). Klippet er uden lyd.

Emner: Kongelige besøg, dyrskuer, kongelige
Steder: Danmark, Randers
Medvirkende: Christian, kronprins, Danmark; Alexandrine, kronprinsesse, Danmark
Dato: 01-01-1910
Optagelse har lyd: Nej

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

FactBox

Til læreren

Trin: Udskoling

Generel lærervejledning

Et helt nyt liv på den anden side af Atlanterhavet.

Det var, hvad tusindvis af danskere udvandrere rejste ud for at finde fra midten af 1800-tallet til første del af 1900-tallet.

I den tid var Danmark på mange måder et land i opbrud. Mange flyttede fra landet og et liv som bønder, til byen for at arbejde i industrien.

Men for nogle var rejsen til Danmarks største byer ikke lykken. De havde mod på det helt store eventyr - og rejste videre over Atlanten på oceandampere. Det er svært at sige, præcis hvor mange danskere, der udvandrede. Men fra 1868 til 1908 rejste omkring 300.000 danskere til USA.

Udvandrerne

Drømmen om et nyt liv med masser af muligheder. Det var det, der fik tusindvis af danskere til at søge lykken på den anden side af Atlanten for mere end 100 år siden. Men for nogle af de danske udvandere sluttede drømmen på Titanic.  

Se Tema

Her valgte mange danskere at tage imod tilbuddet om næsten gratis jord. Frem til 1885 søgte de fleste danskere derfor lykken i det amerikanske landbrug. I årene derefter søgte mange danskere lykken i de amerikanske storbyer, hvor der for alvor var kommet fart på industrialiseringen.

Mange af udvandrerne var unge mænd, der havde sparet sammen til en billet til Amerika for at finde lykken der.

Troen førte også mange danskere over Atlanten. Blandt andet de kristne mormoner, der primært rejste til Salt Lake City, som den dag i dag er troens hovedby.

Det var ikke kun USA, danskere rejste til. Også Canada endte med at blive det nye hjem for mange. Og cirka 13.000 danskere rejste til Argentina i Sydamerika. De fleste af dem arbejdede i landbruget.

Læs også Udvandrerne Se Tema

  1. Drømmen om Amerika
  2. Danskerne på Titanic
  3. Titanic
  4. Karlas rejse med Titanic
  5. Hvorfor gik det så galt?
  6. Danske spor
  7. Nutidens emigranter
  8. Det nye liv