Dronningen skulle også spare

Til læreren

Trin: Udskoling

Elevopgave

Oliekrisen

Denne artikel kunne man læse i Billed-Bladet nr. 51, 21. december 1973:

Af Ruddi Christensen

Også kongefamilien får oliekrisen at føle. Dronning Margrethe har udstedt spareordre på Amalienborg. Kun de allernødvendigste værelser varmes op, og temperaturen er sænket til 18 grader.

Dronning Margrethe tager energikrisen alvorligt. Hun har udstedt ordrer om, at der skal spares på både lys og varme på Amalienborg, og dronningen vil også spare benzin.

Oliekrisen

Energikrisen i 1973 satte for alvor en stopper for danskernes fråds med varme og benzin. Søndagene blev bilfri, og det blev dyrt at varme boligen op. Årsagen var krig i Mellemøsten.

Se Tema

Over for hofmarskal, greve Knuth Winterfeldt, har dronning Margrethe givet udtryk for, at hun vil bruge de hestetrukne kareter fra den kongelige stald-etat på Christiansborg til mindre ture i København.

Hestekøretøjerne bruges normalt kun ved officielle lejligheder. Der er to kareter, som er lukkede og kan bruges om vinteren, og otte køreheste i de kongelige stalde.

Dronningen, som i sidste uge kom fra Fredensborg til Amalienborg, har heller ikke søgt dispensation fra forbudet mod privat bilkørsel om søndagen. Hun har ikke ment, hun havde behov for det - heller ikke under opholdet på Fredensborg.

Der er blevet lukket for varmen i alle de værelser på Amalienborg, det ikke er strengt nødvendigt at bruge. Dronningen, prins Henrik og børnene bruger i det daglige ikke meget mere plads end en ganske almindelig familie. Børnene bor sammen i ét værelse.

Dronningen har også givet ordre til, at der ikke må være tændt mere lys end strengt nødvendigt. Hun har indskærpet sin familie og personalet, at alle husker at slukke lyset, når de forlader et værelse, så der ikke unødigt spildes strøm.

Temperaturen i de kongelige værelser er sænket til 18-20 grader.

Læs også Oliekrisen Se Tema

  1. Oliepriser
  2. Oliekrisen
  3. Tidslinje: Krisen måned for måned
  4. DSB annonce
  5. Her kommer olien
  6. Kæmpebøder for at bryde forbud
  7. DSB's kronede dage
  8. Statsministerens nytårstale
  9. Dronningen skulle også spare