Jordskredsvalget

Erhard Jakobsen

Gaven fra Erhard

Der var lutter glade smil, da statsministerparret Ingrid og Anker Jørgensen blev vækket på deres sølvbryllupsdag den 6. november 1973. Men få timer senere var der ikke megen fest.

Socialdemokratiets kontroversielle og farverige folketingsmedlem Erhard Jakobsen benyttede dagen til at melde sig ud af partiet for at danne sit eget parti Centrums-Demokraterne (fra 1975 Centrum-Demokraterne).

Selv om han lovede sin fortsatte støtte i Folketingssalen, risikerede regeringen at miste sit flertal. Det skete allerede to dage senere, da Erhards bil løb tør for benzin, og han kom for sent til en afstemning om en ændring af udskrivningsloven (i 1987 erstattet af personskatteloven).

Årsag til valg

Regeringens forslag faldt, og statsminister Anker Jørgensen udskrev valg.

Erhard Jakobsen nægtede, at han med vilje var kommet for sent, og mange år senere gentog hans datter og nye formand for partiet, at han ikke var kommet for sent med vilje.

Fakta var dog, at Erhard Jakobsen havde fået nok af Socialdemokratiet efter mange års medlemskab. Han mente, partiet havde taget en venstredrejning og var vred over planer om at beskatte husejere og bilejere yderligere.

Erhard Jakobsen og CD kom ind i Folketinget med 14 mandater.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk