Erhard Jakobsen

Flot valg til Centrums-Demokraterne

Erhard Jakobsen og det nystiftede parti Centrums-Demokraterne (fra 1975 Centrum-Demokraterne) får et strålende valg i december 1973 (TV-Aktuelt - Det er Erhard, 08.03.1977).

Emner: Portrætter; Centrum-Demokraterne; danske partier; jordskredsvalg; nye partier; Centrums-Demokraterne;
Steder: Danmark
Kolofon: Tilrettelæggelse: Jørgen Flindt Pedersen.
Medvirkende: Erhard Jakobsen, stifter af Centrum-Demokraterne
Dato: 04-12-1973
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Mellemtrin

Gaven fra Erhard

Der var lutter glade smil, da statsministerparret Ingrid og Anker Jørgensen blev vækket på deres sølvbryllupsdag den 6. november 1973. Men få timer senere var der ikke megen fest.

Socialdemokratiets kontroversielle og farverige folketingsmedlem Erhard Jakobsen benyttede dagen til at melde sig ud af partiet for at danne sit eget parti Centrums-Demokraterne (fra 1975 Centrum-Demokraterne).

Jordskredsvalget

Erhard Jakobsen meldte sig ud af S og udløste et valg, der blev en kæmpe lussing til de gamle partier. Til gengæld strøg Mogens Glistrups skattenægterparti Fremskridtspartiet ind med 28 mandater.

Se Tema

Selv om han lovede sin fortsatte støtte i Folketingssalen, risikerede regeringen at miste sit flertal. Det skete allerede to dage senere, da Erhards bil løb tør for benzin, og han kom for sent til en afstemning om en ændring af udskrivningsloven (i 1987 erstattet af personskatteloven).

Årsag til valg

Regeringens forslag faldt, og statsminister Anker Jørgensen udskrev valg.

Erhard Jakobsen nægtede, at han med vilje var kommet for sent, og mange år senere gentog hans datter og nye formand for partiet, at han ikke var kommet for sent med vilje.

Fakta var dog, at Erhard Jakobsen havde fået nok af Socialdemokratiet efter mange års medlemskab. Han mente, partiet havde taget en venstredrejning og var vred over planer om at beskatte husejere og bilejere yderligere.

Erhard Jakobsen og CD kom ind i Folketinget med 14 mandater.

Læs også Jordskredsvalget Se Tema

  1. Billedserie: Politikerfruer
  2. Når en regering kommer i mindretal
  3. Valgresultat for Fremskridtspartiet
  4. Centrums-Demokraterne
  5. Det samlede valgresultat
  6. CDs valgresultat
  7. Erhard Jakobsen
  8. Jordskredsvalget
  9. Mogens Glistrup