Husholdning

Tørveproduktion og brunkulsudvinding

Under krigen er der stor mangel på brændsel. Man er derfor nødt til at finde alternativer. Her er det produktion af tørv og brunkul, som kan bruges til opvarmning og madlavning. Klippet stammer fra "Årsjournalen", årgang 1940.

Emner: Tørv, brunkul, brændsel, besættelsen, besættelsestiden, erstatningsvarer, varemangel
Steder: Danmark
Kolofon: Ole Brage for DR-Video
Dato: 01-01-1940
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Varemangel får danskerne til at tænke alternativt

Marcipan af kastanjer, sko af fiskeskind og tørv fra danske moser i stedet for mandler, læder og kul. Danskernes fantasi var stor i en tid med varemangel.

Under krigen kunne man ikke få varer eller råstoffer fra oversøiske lande eller fra lande, som var i krig med Tyskland. Der blev derfor varemangel. For at sikre en retfærdig fordeling indførte den danske stat rationering.

Besættelsen

Der blev vendt op og ned på danskernes hverdag, da tyskerne besatte Danmark i 1940. Se klip fra anden verdenskrig, hvor danskerne levede med beskyttelsesrum, varemangel og udgangsforbud.

Se Tema

Samtidig dukkede et hav af erstatningsvarer op. Men de var ikke populære. Våd tørv lugtede dårligt, og fik fugten til at drive ned ad væggene. Og kaffe lavet af korn smagte ikke, som den man plejede at få.

Varemanglen var en daglig prøvelse for husmødrene. De skulle spare og genbruge alt fra gamle lagner til slidt undertøj. Når de var ude og handle, stod de i timelange køer.

Læs også Besættelsen Se Tema

  1. Quiz: Test din viden om besættelsen
  2. Besættelsen den 9. april
  3. Tiden op til 9. april
  4. Trafik og fritid
  5. Cykler
  6. Alsang
  7. At være normal i en unormal tid
  8. Gasgenerator
  9. Husvagter