Husmor og kvinde

1950'erne varslede en ny tid især for kvinderne. Ny mode, nye boliger, biler - ja det hele var næsten nyt.

Og hjemmet blev kvindernes stolthed, for her kunne de for alvor vise, at de levede op til tidens husmoderideal.

Mens de jævnaldrende drenge tog et job eller en akademisk uddannelse, tog pigerne på husholdningsskole og lærte alt om madlavning, tøjvask, børnepasning og regnskab.

Og når kvinden var blevet gift og mor, skulle børnene helst passes og opdrages hjemme. Og det var mandens lod at tjene pengene.

Gør din mand stolt

Mad til tiden og velopdragne børn var ikke altid nok. "Kvindens Hvem Hvad Hvor" gav i 1955 dette gode råd: "Stå fem minutter tidligere op, så varer ægteskabet længere! Det er en grov fornærmelse mod Deres mand, hvis han hver dag skal indtage sin morgenkaffe med udsigt til en kone, som endnu ikke har fjernet sporene af søvnen fra sit ydre."

Arbejderfamilierne havde dog ofte brug for, at kvinderne også tjente penge. Og i løbet af 1950'erne blev det også mere almindeligt, at middelklassens kvinder tog et job. Pengene gav familien mulighed for at købe moderne ting til hjemmet.

Nye ord som strygefri, sulfo og selvbetjeningsbutik gjorde i løbet af årtiet husmoderens dage lidt lettere. Men med job og arbejde i hjemmet nåede kvindernes arbejdstid let op på 70-80 timer om ugen.