Jordskredsvalget

Det politiske landskab november 1973

Folketingsmedlemmer diskuterer den politiske situation. Erhard Jakobsen har samme dag stiftet sit eget parti Centrums-Demokraterne i protest mod sit tidligere parti Socialdemokraternes skattepolitik over for husejere. Nu øjner oppositionen nyvalg, fordi regeringen risikerer at komme i mindretal (Det kaotiske efterår).Emner: DR TV historie; indenrigspolitik; valgkampe; politiske partier; jordskredsvalg; folketingsvalg 1973
Steder: Danmark
Kolofon: Jens Bom, Christian Clausen og Jørgen Seidelin.
Medvirkende: Poul Hartling, MF, V; Erik Ninn-Hansen, MF, KF; Hilmar Baunsgaard, MF, RV; Morten Lange, MF, SF
Dato: 07-11-1973
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Mellemtrin

Sejr til de nye - bredside til de gamle partier

Valget i 1973 betegnes som det mest afgørende valg i den nyere Danmarks-historie. Aldrig havde så mange vælgere flyttet så mange mandater på én gang som ved dette valg, der fik navnet Jordskredsvalget.

De etablerede partier fik en kæmpe lussing og mistede 60 mandater. Socialdemokraterne mistede 24 mandater, hvilket var en tredjedel af gruppen, SF og De Konservative blev halveret, og Venstre måtte vinke farvel til otte ud af 30 mandater.

Jordskredsvalget

Erhard Jakobsen meldte sig ud af S og udløste et valg, der blev en kæmpe lussing til de gamle partier. Til gengæld strøg Mogens Glistrups skattenægterparti Fremskridtspartiet ind med 28 mandater.

Se Tema

Til gengæld kom fem nye partier ind, så der nu var 10 partier i stedet for fem.

De nye partier

Der var de helt nye partier Fremskridtspartiet, Centrums-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti, der tilsammen fik 49 mandater.

Størst var Fremskridtspartiet med Mogens Glistrup i spidsen. Men også den tidligere socialdemokrat Erhard Jakobsen trak store stemmetal til sit nye parti CD. Det var hans udeblivelse fra en afstemning i Folketingssalen, der udløste valget.

Ud over de tre helt nye partier blev de to gamle partier Danmarks Kommunistiske Parti og Retsforbundet valgt ind efter længere tid ude i kulden.

Læs også Jordskredsvalget Se Tema

  1. Billedserie: Politikerfruer
  2. Når en regering kommer i mindretal
  3. Valgresultat for Fremskridtspartiet
  4. Centrums-Demokraterne
  5. Det samlede valgresultat
  6. CDs valgresultat
  7. Erhard Jakobsen
  8. Jordskredsvalget
  9. Mogens Glistrup