Kæmpebøder for at bryde forbud

Til læreren

Trin: Udskoling

Elevopgave

Oliekrisen

Det var alvorligt at bryde forbuddet mod at køre i bil om søndagen. Det kan man se på bødestørrelsen. Dette læserbrev kunne man læse i Billed-Bladet 7. december 1973:

Jeg er Danmarks største fjols

Ja, det er jeg virkelig. Jeg er en af de søndagsbilister fra forleden, De ved, der ikke havde fundet ud af, at man skal GÅ efter brød hos bageren. Det er derfor, der hænger fire rundstykker fra loftet i min stue. Det er Danmarks dyreste morgenbrød. Rundstykkerne kostede mig 1.500 kroner.

Oliekrisen

Energikrisen i 1973 satte for alvor en stopper for danskernes fråds med varme og benzin. Søndagene blev bilfri, og det blev dyrt at varme boligen op. Årsagen var krig i Mellemøsten.

Se Tema

Jeg har en budcentral med fisk og aviser. Søndag morgen vaskede jeg bilen, inden jeg om aftenen skulle hente en ladning fisk.

På vej hen til tankstationen lagde jeg vejen om ad Mølle Bageriet, en omvej på 100 meter, der fører lige forbi Ringkøbing Politistation. To minutter senere stod betjenten der og sagde: "Godmorgen".

Appetitten forsvandt ved udsigten til en kæmpebøde. Jeg og min forlovede kunne kun spise et halvt hver. To dage efter gik mine værste anelser i opfyldelse. Dommeren gav mig de 1.500 kr. i bøde, så nu står rundstykkerne mig i 1.502,50 kr.

Men når Erhard Jacobsens berømte benzin-check kan indbringe et større beløb, er der måske håb forude. Måske findes der et større fjols end mig. Måske vil én købe mine rundstykker. Han skal være velkommen. Ethvert bud vil være en kærkommen hjælp til betaling af bøden.

En dybt beskæmmet

Alfred Meyer

Reberbanen 26

Ringkøbing

Læs også Oliekrisen Se Tema

  1. Oliepriser
  2. Oliekrisen
  3. Tidslinje: Krisen måned for måned
  4. DSB annonce
  5. Her kommer olien
  6. Kæmpebøder for at bryde forbud
  7. DSB's kronede dage
  8. Statsministerens nytårstale
  9. Dronningen skulle også spare