Leg lege fra 1800-tallet

I 1800-tallet blev der holdt mange julestuer for de voksne. Det var nogle lidt vilde fester, hvor de voksne legede en masse lege for at komme lidt tættere på det andet køn. Julestuerne blev dog senere forbudt, men mange af legene lever stadigvæk i de børnelege, vi leger i dag.

Her har I et par lege I kan lege ude i klasserne.

Julebuk

Legen ’Julebuk’ er den originale børneleg blindebuk, som blev leget i julestuer for voksne helt op igennem 1800-tallet. En i forsamlingen klædte sig ud som en julebuk, og den skulle gætte, hvem den fangede. I dag er det mest børn, der leger legen – og nu skal se, om I kan gætte, hvem I fanger!

Pebernøddelege

I 1800-tallet var der ikke meget legetøj, så man måtte tit være kreativ med hvad man kunne lege med. Nu skal I lære to lege fra 1800-tallet, som du kan spille mod din sidemakker. I skal bare bruge glaskulger, papirskugler eller endnu bedre PEBERNØDDER!

Prikke nissehuen af

Nu skal I lege en juleudgave af legen ‘stik palles øje ud’.Det er en ægte styrkeleg fra middelalderen, som man legedetil Julestuer i 1800-tallet for at de unge karle kunne imponere pigerne. I skal prøve at prikke ‘nissehuen’ af en træklods.