Mystiske Dagmar

Hvem var Dronning Dagmar? Og hed hun overhovedet Dagmar? Her kan du lære om den betydningsfulde dronning, der har lagt navn til dagmarkorset.

Kors fra 1200-årene. Det blev fundet i en grav i Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Korset menes at have tilhørt dronning Dagmar. Korset kaldes derfor Dagmarkorset. (© Nationalmuseet)

Til læreren

Fag: historie

Trin: mellemtrin

Forløb

Forløbsbeskrivelse

Lektionsplan

Elevopgaver

Kort forløb

Elevopgaver 5.-6. klasse

Kolofon

Undervisningsmaterialet ’Historier om Danmark’ er et samarbejde mellem DR, Nationalmuseet og Slots- og kulturstyrelsen støttet af Nordea-fonden.

Læs mere

I mange familier er det i dag en tradition at give piger et dagmarkors i dåbs- eller konfirmationsgave. Men hvorfor er korset blevet et nationalsymbol ? Hvem var denne Dagmar egentlig?

Dagmar var prinsesse af Bøhmen i Tyskland. Hun blev gift med Danmarks konge Valdemar Sejr i 1205. Faktisk hed hun slet ikke Dagmar, men Margreta og havde tilnavnet Dragimir. Dagmar blev hendes danske navn, og det betyder dagmø: den lyse og venlige kvinde.

Svære ord

Nationalsymbol
Er et symbol, der har en betydning for et land. Fx er vores flag, Dannebrog, et nationalsymbol, da det har en værdi for Danmark.

Folkeviser
Folkeviser er sange fra middelalderen. Viserne blev fortalt fra mund til mund og først skrevet ned i senmiddelalderen.

Folkeviserne fortæller os, at Dagmar var folkets dronning. Hun var både smuk, god og mild. Folkeviserne er fortalt fra mund til mund og først skrevet ned i 1500-tallet – altså 300 år efter Dagmars død i 1212. Folkeviser er derfor ikke troværdige kilder, men de har alligevel gjort Dagmar til en af Danmarks mest kendte dronninger.

Korset blev fundet under en udgravning i 1683 i Dagmars grav i Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Graven blev ødelagt, og det gjorde Valdemar Sejrs næste hustrus grav også. Derfor er der i dag tvivl om, hvorvidt korset egentlig tilhørte Dagmar eller Valdemars Sejrs næste hustru.

Nationalsymbol er et symbol, der har en betydning for et land. Fx er vores flag, Dannebrog, et nationalsymbol, da det har en værdi for Danmark.

Folkeviser er sange fra middelalderen. Viserne blev fortalt fra mund til mund og først skrevet ned i senmiddelalderen.

Læs også Den tidlige middelalder Se Tema

  1. TV-serien: Tidlig middelalder
  2. Kolofon
  3. Arkivklip: Tidlig middelalder
  4. Absalon – fup og fakta
  5. De første skriftlige fortællinger
  6. Mystiske Dagmar