Solvognen og den guddommelige hest

Solvognen viser os, hvad menneskene troede på i bronzealderen. Samtidig bruger vi i dag også Solvognen til at vise, hvad Danmark er.

(Foto: John Lee © Nationalmuseet)

Til læreren

Fag: historie

Trin: indskoling

Forløb

Forløbsbeskrivelse

Lektionsplan

Elevopgaver

Kort forløb

Elevopgaver 3-4. klasse

Kolofon

Undervisningsmaterialet ’Historier om Danmark’ er et samarbejde mellem DR, Nationalmuseet og Slots- og kulturstyrelsen støttet af Nordea-fonden.

Læs mere

Solvognen blev lavet i bronzealderen, omkring 1400 år før vor tidsregning begynder. Den blev fundet i Trundholm Mose i 1902. Selvom Solvognen er et helt særlig fund, kender vi solen som symbol fra mange andre fund fra bronzealderen i Norden.

Den viser en hest, der trækker solen efter sig. Andre fund viser slanger, fisk, rovfugle og skibe, der hjælper solen igennem dagen og natten. Nogle forskere mener, at solen var den højeste magt eller gud i bronzealderen.

Svære ord

Bronzealderen
År 1700 - 500 f.v.t. I bronzealderen begyndte man at lave redskaber, smykker og våben af bronze.

Der er tvivl om, hvorfor Solvognen har hjul. En forklaring kan være at det er fordi, man har trukket vognen hen over jorden for at vise, hvad der sker på himlen, når solen står op og går ned igen.

I 2011 fik vi nye 1000-krone sedler i Danmark. Her

kan man se Storebæltsbroen på den ene side og Solvognen på den anden. Storebæltsbroen viser nutiden og Solvognen fortiden.

Læs også Metallernes tid Se Tema

  1. TV-serien: Metallernes tid
  2. Kolofon
  3. Arkivklip: Metallernes tid
  4. Pigen fra syd
  5. De fantastiske Guldhorn
  6. Solvognen og den guddommelige hest