Trafik og fritid

Tivoli ved håndkraft

Under besættelsen skal der spares på elektriciteten, så mange af Tivolis forlystelser kører ved håndkraft. Her er det ballongyngerne og rutschebanen. Klippet stammer fra "Årsjournalen, årgang 1945".

Emner: Tivoli, strømmangel, besættelsen, besættelsestiden
Steder: Danmark, København
Kolofon: Ole Brage for DR-Video
Dato: 01-01-1945
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Heste- og muskelkræfter erstatter biler

Da 2. Verdenskrig brød ud i september 1939, var det slut med at køre i bil i Danmark. Den smule benzin, der fandtes, var forbeholdt politi, ambulancer og læger. Alle andre måtte køre bilen i garagen til efter krigen.

Danskerne fandt hurtigt alternativer til den benzindrevne bil. Mange af Danmarks 600.000 heste fik nyt job som kørehest. De blev hentet ind fra foldene og spændt for vognene. Og cyklen blev et helt uundværligt transportmiddel.

Besættelsen

Der blev vendt op og ned på danskernes hverdag, da tyskerne besatte Danmark i 1940. Se klip fra anden verdenskrig, hvor danskerne levede med beskyttelsesrum, varemangel og udgangsforbud.

Se Tema

Men det var gasgeneratoren, som holdt flest køretøjer i gang. Var man heldig, fik man tilladelse til at montere en generator på sin bil, lastbil eller motorcykel. Den fyldte man op med brænde, satte ild til og fik på den måde lavet gas. Og så var det bare derudad.

Læs også Besættelsen Se Tema

  1. Quiz: Test din viden om besættelsen
  2. Besættelsen den 9. april
  3. Tiden op til 9. april
  4. Trafik og fritid
  5. Cykler
  6. Alsang
  7. At være normal i en unormal tid
  8. Gasgenerator
  9. Husvagter