HELE UDSENDELSER: Se serien '1864'

Dramaserien '1864' er en fortælling om krig, kærlighed og politisk overmod. Se hele afsnit af serien.

Hvorfor fortælle en historie om krigen i 1864?

Instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal fortæller: Vi er alle defineret af vores nationale historie. Vi har arvet vores gener fra vores forældre og fra deres forældre før dem. Men i det globale forbrugersamfund er vi tilbøjelige til at glemme. Vi lever for fremtiden – ikke for fortiden, selvom fortiden er den absolutte definition af hvem vi er, og hvorfor. Der findes ikke en skandinavisk krigsfilm, og det er der helt åbenlyse årsager til. Historisk set betød de store krige enten neutralitet for Danmark eller historier om små modstandsgrupper, som kæmpede mod nazisterne.

Hvad betyder 1864 for dagens danskere?

Instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal fortæller: 1864 var den sidste ”store krig” i Danmark, som reducerede os til den lille nation, vi er i dag. Over nogle århundreder blev vi forvandlet fra at være en stormagt i Nordeuropa til et ydmyget, lille land.

Det var en meningsløs krig bygget på et tyndt lag af nationalisme, som mere eller mindre kom til at definere vor tids Danmark og vor tids danskere. De tragiske tab og den ultimative ydmygelse blev et vendepunkt for Danmark, som bevægede sig fra et udadvendt verdenssyn, og en selvforståelse som en indflydelsesrig nation i Europa, til en nation som kigger indad og definerer sig selv og sine kvaliteter som et folk - på godt og ondt – som en familie.

Det vi i dag kender som ”Den danske velfærdsmodel”, en nation som tager sig af alle sine borgere, udspringer af den nye selvopfattelse. Og som det sker i mange af livets forhold kom krigens kaos, konflikter og lidelser på den måde til at gøde en ny frugtbar jord at vokse i.

Hvad er kernen i din historie?

Instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal fortæller: 1864 byder på mange karakterer og består af mange fortællinger. Men først og fremmest følger vi to brødre, Laust og Peter, og deres forhold til Inge, som de begge bliver forelskede i. Hun er en meget usædvanlig kvinde for sin samtid – en moderne kvinde, som er klar til at kæmpe for sine rettigheder. De to brødre er jordbundne bønder, og helt anderledes end den forkælede Didrich, baronens søn, som også er forelsket i Inge.

I den periode var de nationalliberale med Hall, Lundbye og Monrad i spidsen ivrige efter at udvide Danmark. De ville skabe ét stort kongerige og indlemme Hertugdømmet Slesvig i den danske stat for at nå dette mål, selvom det ville være imod international ret og provokere den tyske stat.

Men Danmark er euforisk, selvsikkert og stærkt på det her tidspunkt. Det er en nation, som er båret frem af nye vinde, nye ideer og en ny forfatning. På den anden side af grænsen har man imidlertid Preussen og Bismarck. Det er en klassisk fortælling om magt og magtmisbrug, og om folk som bliver skilt fra hinanden.

Hvad er dit eget forhold til historien?

Instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal fortæller: Slaget om Dybbøl Mølle har altid interesseret mig. Men hvorvidt det er blevet en romance, krig eller drama, om det er poetisk, faktuelt, intimt, ekspressivt eller brutalt, vil jeg lade filmguderne afgøre. Det tætteste man kan komme på et svar er, at 1864 rummer det hele! Jeg har sjældent haft et emne i hænderne, som åbnede så store muligheder for at fortælle dybe, universelle historier.

I mange, mange år har jeg set de her billeder for mig: En tordnende himmel over rædselsslagne danske soldater, og så det preussiske angreb, og i løbet af få timer bliver far og søn udslettet i en vild storm af vold, som for altid skulle blive en del af dansk national bevidsthed. Og mærkeligt nok i sidste ende blive glemt.

Jeg har altid tænkt, at her ligger en stor historie for os alle sammen. En historie om mennesker, fanget i en vanvittig og skæbnesvanger virkelighed, og jeg har været meget glad for at få mulighed for at fortælle denne historie.

Viser 1864 den faktiske historie om krigen?

Instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal fortæller: Som med alle historiske film- og tv-produktioner er man nødt til at tage sig visse kunstneriske friheder inden for den historiske kontekst. Nogle karakterer gør vi for meget ud af, andre alt for lidt. De valg er truffet for at muliggøre en velfungerende dramatisk troværdighed i vores historie, modsat en historisk korrekthed.

For eksempel er Heiberg overdrevet som dramatisk figur, men pointen er, at hun som kulturpersonlighed, højst sandsynligt ad omveje kom til at spille en stor og inspirerende rolle, ligesom Grundtvig gjorde. Det er samtidig historisk korrekt, at kultureliten bifaldt krigen.