Velfærd og forbrug

Med økonomisk hjælp fra USA blev Danmark til et forbrugersamfund i løbet af 1950’erne. Men fra 1960’erne kom den politiske og sociale kritik.

(Foto: Flemming Adelson © Billedbladet)

Efter 2. verdenskrig tilbød USA økonomisk hjælp til flere lande (Marshallhjælpen). Det satte sit præg på efterkrigstidens interesse for amerikansk kultur. Med udviklingen af velfærdssamfundet fik folk råd til mere, og forbruget steg. Nu drømte den voksende middelklasse om at eje tv, bil og parcelhus. Det blev lettere at masseproducere mange af hverdagslivets produkter, og danskerne behøvede ikke længere reparere og genbruge.

Udsnit fra Daells Varehus katalog fra 1942. (© Nationalmuseet)

I 1960’erne opstod en modbevægelse til den nye forbrugskultur. I 1973 sprang forbrugsboblen, da en vestlig energikrise blussede op, og oliepriserne steg på grund af krig i Mellemøsten. Bilfrie søndage i Danmark blev indført, og jagten på nye energikilder gik ind.

Tiden før forbrugersamfundet, hvor man reparerede sokkerne, strikkede og genbrugte, er igen moderne for at være bæredygtig økonomisk og økologisk. I dag taler forskere om klimakrisen som global opvarmning. Jagten på alternative energikilder og grøn energi er, på trods af den store brug af vindenergi, stadig meget aktuel.