Historien om plastik

Hvordan var det lige det med plastik egentlig startede?

Historien om plastik

Ved hjælp af arkivoptagelser, grafik, fotos og intv. med designforsker Lars Dybdal fra Københavns Universitet tegnes et rids af plastic'ens historie fra celluloidens opfindelse i 1860'ernes USA, hvor det nye materiale blev brugt til billiardkugler, film, rangler mm, over bakelit der bl.a. blev brugt til radiokabinetter, nye plastformer som nylon, miljøproblemer med pvc og frem til i dag, hvor der findes utallige former for plast, og hvor stort set alt kan fremstilles i plastic. Sendt første gang 7. september 2008

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Lærervejledning (pdf)

Til Eleven

Elevopgaver (pdf)

Kolofon

Temaet er udarbejdet i samarbejde med

Afdelingen for Bæredygtig Udvikling,

Københavns kommune

Du kender plastik fra madkasser, skåle, legetøj, møbler, smykker og meget andet.

I dette emne kan du se klip om, hvordan plastik blev opfundet. Det hele begyndte med, at man skulle finde et bedre materiale end elfenben til billardkugler i USA i 1860’erne.

Du kan også se klip om materialet PCB, som man bruger til elektricitet.

Materialet findes også i maling og i ting, der kan gå ild i. I klippet sætter man ild til to dukker med kjoler. Den ene kjole er tilsat PCB. Tror du, begge kjoler brænder? Få svaret i klippet.

Plastik Fantastisk

Hvis vi ikke ændrer vores adfærd og måden, hvorpå vi skiller os af med plastikken igen, vil der i 2050 være mere plast i vores have, end der er fisk. Plastik findes overalt, vi omgiver os med det i form af tøj, plejeprodukter, computere, mobiltelefoner - og vi opbevarer og tilbereder vores mad i plastik. Sådan har det ikke altid været. For ikke så længe siden kunne vi sagtens undvære plastik, men selvom det er godt for rigtig mange ting, så er det bestemt ikke godt for miljøet. I dette tema kan du lære mere om plastikkens historie, vores forbrug af plast og om plastik- forurening. Du kan også se klip om de tiltag, der er i samfundet for at komme forureningsproblemet til livs.

Se Tema

Læs også Plastik Fantastisk Se Tema

  1. Historien om plastik
  2. Bliv klog på brugen af plastik
  3. Plastik og forurening
  4. Veje ud af plastikforurening