Hjælp! Jeg er blevet hacket

Du er faldet i hackernes fælde. Hvad skal du gøre nu?

TIL LÆREREN

Trin: Mellemtrin

Fag: Natur/teknologi og understøttende undervisning

Lærervejledning

Lærervejledning - kod og hack hinanden

FÆLLES MÅL

Fælles Mål natur/teknologi 4. klasse

Fælles Mål natur/teknologi 5. - 6. klasse

RIS OG ROS

Vi har brug for din feedback. Fortæl, hvordan det var at bruge undervisningsmaterialet i klassen. Send ris og ros til skole@dr.dk.

KOLOFON

DR lancerer ultra:bit i partnerskab med Center for Undervisningsmidler, og indsatsen er støttet af Industriens Fond. Desuden støtter og bidrager en lang række aktører.

Se alle samarbejdspartnere her

Ro på. Du er ikke blevet hacket, bare fordi du modtager en e-mail om, at du har vundet 100 millioner kroner i en eller anden konkurrence, du aldrig har hørt om.

Men klikker du på linket i en snyde-mail, eller giver du dit password til nogen, du ikke kender, åbner du en dør for hackerne.

Begynder du derefter at opleve mærkelige ting på din computer, din smartphone, dine sociale medier eller din spil-konto, er du måske blevet hacket.

Hacking i ultra:bit

Hvert fjerde barn i Danmark har prøvet at blive hacket. Men hvad er hacking egentlig, og hvordan beskytter du dig mod hacking? Det kan du blive klogere på i dette tema, hvor du også lærer at hacke din makkers BBC micro:bit.

Se Tema

Måske sender din Instagram-profil underlige beskeder til dine venner. Måske kan du ikke logge ind på din Steam-bruger. Måske får du beskeder fra folk, du ikke kender, der vil have penge fra dig.

Sker dét eller andre mærkelige ting, skal du følge de her tre råd fra hacker-eksperten Michael Moltke:

  1. TAG FAT I EN VOKSEN. Har en hacker stjålet din profil eller forsøgt at afpresse dig, skal du altid kontakte en voksen. Den voksne kan hjælpe dig med at forsøge at få din profil tilbage eller kontakte politiet, hvis hackingen er meget alvorlig.
  2. HOLD ØJE MED DINE ANDRE KONTI. Læg mærke til, om der foregår mærkelige ting på dine andre sociale medier, din e-mail eller det kreditkort, der er tilknyttet den hackede konto.
  3. KONTAKT DET STED, DU ER BLEVET HACKET. Prøv sammen med en voksen at finde ud af, om I kan gøre noget for at få den hackede konto tilbage.

Her får du hjælp

De fleste sociale medier og spiludbydere har en guide til, hvad du skal gøre for at få din hackede konto tilbage.

Er du blevet hacket på et socialt medie, kan du finde hjælp her:

Er din spil-konto blevet hacket, kan du finde hjælp her:

Læs også Hacking i ultra:bit Se Tema

  1. Hvad er hacking?
  2. Sådan undgår du at blive hacket
  3. Hjælp! Jeg er blevet hacket
  4. Kod og hack hinanden
  5. QUIZ: Er det ulovligt at hacke?