Østens religioner

Buddhismen har over 300 millioner tilhængere verden over, de fleste i Asien. Men buddhismen er også blevet meget populær i Vesten. I Danmark er der omkring 20.000 buddhister.

Buddha betyder ’den oplyste’

Buddhisternes lærermester hedder Buddha og levede ifølge buddhismen for cirka 2500 år siden i Indien.

Hans navn var Siddharta Gautama, og han voksede op i en rig familie. Men en dag opdagede han, at verden var fyldt med lidelse, og at livet altid endte med sygdom, alderdom og død. "Hvad er så meningen med livet?" Tænkte han og drog ud på de indiske landeveje for at finde svaret.

Undervejs satte han sig til at meditere under et træ, og her fik han et klarsyn. Derefter blev han kaldt Buddha, som betyder ’den oplyste’.

Karma og reinkarnation

Buddhister tror på, at de bliver født igen og igen, indtil de når til den samme erkendelse, som Buddha gjorde. Det hedder reinkarnation.

Reinkarnation hænger tæt sammen med karma, som er ens gode og dårlige handlinger. Karma afgør, hvem man bliver i sit næste liv.

Hvis man ikke opfører sig ordentligt, risikerer man at blive et dyr i sit næste liv. Det er skidt, fordi det kun er mennesker, der kan arbejde på at blive oplyst ligesom Buddha.

Meditation

Buddhas lærdom er, at livet ikke bare er sjov og ballade - det er fyldt med lidelse. Når buddhisterne har erkendt det, er de klar til at følge det, de kalder 'Den ottefoldige vej' til oplysning.

Det indebærer blandt andet at meditere, som Buddha gjorde. Meditation betyder at tømme hovedet for tanker og hverken tænke på fortiden eller fremtiden.

Det er netop den tilgang til livet, der tiltrækker mange mennesker i Vesten, som lever et travlt og stresset liv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk