Lighed for loven

TIL LÆREREN

Trin: Udskoling
Fag: Samfundsfag

Lærervejledning
Fælles Mål - Samfundsfag
Elevark til Lighed for loven (Kriminel lavalder)

KOLOFON

Undervisningsforløbet er tilrettelagt af DR Skole og baseret på Grunnet Films materiale og programmer om Danmarkskanonen, som er støttet af Undervisningsministeriets udlodningsmidler og Egmontfonden.

Tredeling og tørklæde

I klippet møder Bakri en politimand, og Zahra møder en dommer.

I Danmark har vi en tredeling af magten. Regeringen og dens underliggende instanser (eksempelvis politiet) er den udøvende magt, og dommeren (domstolene) er den dømmende magt. Så mangler vi bare den tredje og sidste instans i magtens tredeling.

• Hvad hedder den tredje magt? Og hvem har den?
• Hvorfor er magten delt i tre?

Danmarkskanon

Flygtningebørnene Sami, Bakri og Zahra kaster et friskt blik på Danmarkskanonen og de danske værdier i DR Ultra-programmet 'Danmarksmissionen'. Tag klaphatten på, og dyk ned i danskernes værdisæt sammen med de tre nysgerrige nydanskere i dette tema.

Se Tema

Zahra får at vide i klippet, at hun ikke kan blive dommer i Danmark, så længe hun går med tørklæde. Du må heller ikke være dommer, hvis du har et kors om halsen eller en trøje på med et politisk budskab.

• Hvad tænker I om den regel?

Retsstat og diskrimination

I klippet møder Bakri og Sami to danske mænd, som har rødder i Mellemøsten. De fortæller i klippet, at de bliver diskrimineret i køen til et diskotek.

(© Grunnet Film)

• Hvad vil det sige at diskriminere nogen?

 • Har du, eller nogen du kender, oplevet diskrimination på grund af dit køn, din krop, din seksualitet, din hudfarve, din religion eller noget andet?

Man kaldet et land som Danmark for en retsstat, når magten er tredelt, og der er lighed for loven.

• Hvad ville det betyde for os, hvis Danmark ikke var en retsstat?

Den kriminelle lavalder

§13 i Grundloven siger, at kongehuset ikke kan straffes. Mentalt handicappede straffes heller ikke. Det siger §16 i straffeloven. Og så kan børn ikke straffes. Men hvor længe er man egentlig et barn?

I Danmark er den kriminelle lavalder i straffeloven 15 år. Du kan altså ikke få en voksenstraf, hvis du er under 15 år (§15 i straffeloven). I 2010 blev den krimelle lavalder sat ned til 14 år. To år senere i 2012 blev den hævet til 15 år igen.

I 2015 foreslog politikere fra Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance at sænke den kriminelle lavalder til 12 år. Men det forslag droppede de igen.

Opgave: Op eller ned?

GÅ sammen i små grupper.

SE klippet herunder, hvor ungdomspolitikere argumenterer for og imod, at den kriminelle lavalder sænkes. Klippet er fra den periode, hvor lavalderen var 14 år.

SKRIV politikernes argumenter for, om den kriminelle lavalder skal op eller ned, ind i det skema, I har fået af læreren.

• Hvor gammel synes I, man skal være, før man er gammel nok til at blive straffet?

SNAK om jeres svar på klassen.

(Opdateret 1. marts 2019)

Læs også Danmarkskanon Se Tema

 1. Om Danmarkskanonen
 2. Mød Sami, Bakri og Zahra
 3. Den kristne kulturarv
 4. Velfærdssamfundet
 5. Kønsligestilling
 6. Tillid
 7. Foreningsliv og frivillighed
 8. Lighed for loven
 9. Frisind
 10. Det danske sprog