Mærkesager

Skolevalget 2019 har fokus på 24 mærkesager. Hvad er din mærkesag?

Omlæg til 100 pct. økologisk landbrug

Der er problemer med pesticider i drikkevandet på øen Ærø. To af de lokale politikere ønsker, at øens landbrug fremover kun skal være økologisk. Lokalpolitikerne er dog godt klar over, at det bliver en svær kamp at få omvendt alle øens landmænd (TV Avisen, 13-11-2017).
EMNEORD: Skolevalg 2019, økologi, landbrug.

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Hvad er en mærkesag?
En mærkesag er en sag, som betyder ekstra meget for en politiker eller et parti. Det er noget, som de vil kæmpe særligt meget for.

Mærkesager kan være alt muligt - lige fra kortere skoledage til mere klimavenligt mad i daginstitutionerne.

Selvom en politiker eller parti har en mærkesag, så kan de aldrig være sikre på at få den gennemført.

Skolevalg 2019

Hvordan vil Folketinget se ud, hvis landets ældste grundskoleelever får lov til at bestemme? Det får vi svar på d. 31. januar 2019, når eleverne stemmer til Skolevalg 2019. Forinden kan du blive klogere på demokratiet her på DR Skole.

Se Tema

Det kræver nemlig et flertal, hvis man vil have gennemført en mærkesag i Folketinget. Man har flertal, hvis minimum 90 af de 179 medlemmer af Folketinget stemmer for ens mærkesag.

24 mærkesager under Skolevalg 2019

Det er Undervisningsministeriet og Folketingets Administration, der står bag Skolevalg 2019. De har valgt 24 mærkesager, som er i fokus under "valgkampen" til skolevalget.

De skoler og elever, der deltager i Skolevalg 2019, har mulighed for at blive klogere på de 24 mærkesager med et undervisningsforløb, som man kan finde på www.skolevalg.dk.

Her på DR Skole, i klipsamlingen ovenfor, finder du desuden klip fra DR's arkiv, som informerer om, perspektiverer eller kritiserer de 24 mærkesager.

Læs også Skolevalg 2019 Se Tema

  1. Skolevalg 2019 - se resultatet
  2. Mærkesager
  3. Skolevalg – hvad er det?
  4. Lærervejledning
  5. Elevopgaver - Ideologi for dummies
  6. Elevopgaver - Sådan laver man politik
  7. Elevopgaver - få styr på demokratiet
  8. Elevopgaver - Bestem uden at stemme
  9. Ideologi for dummies