Fakta: Dykning á la Kyeser

En ny kopi

Middelaldercentret i Nykøbing Falster har lavet en dykkerdragt efter billeder og forklaringer fra middelalderen. Middelaldercentrets dykkerdragt har sko, der ligner de træsko, folk i middelalderen gik med, når det var regnvejr. De hed patiner og var en slags sandal af træ, som man tog uden på sine lædersko, når vejene var smattede. Dykkerdragtens patiner har bare fået bly under sålerne.

Dykkerhjelmen er smedet af jern ligesom til en rustning, og dragten er af læder. I hjelmen sidder der en slange, som er forbundet med en slags blæsebælge oppe på landjorden. Det er herfra, dykkeren får luft.

En af de bøger, Middelaldercentret har kigget i, er Conrad Kyesers manuskript, "Bellifortis" (den stærke i krig): Den blev skrevet i cirka 1405. Den viser det første billede af en dykkerdragt. I virkeligheden var den en gør-det-selv-bog til en konge, hvor Kyeser havde skrevet alt, hvad han vidste om teknologi - især til krigsbrug.

Manuskriptet har mange, meget smukke billeder, og du kan se eksempler på dem flere steder på nettet, hvis du søger under Kyeser.

Og hvis du en dag kommer til Göttingen i Tyskland, og ikke har andet at lave, kan du jo altid stikke ind på byens universitetsbibliotek og spørge efter Kyesers manuskript. Det er nemlig dér, det stadig kan findes.